CheckmarkFaktagranskad

Springa i lutning vs. Springa plant på löpband

Att springa är ett av de mest effektiva sätten att gå ner i vikt, stärka kardiologiska systemet och förbättra din överhuvudsakliga hälsa. Om du är en löpare har du antagligen övat på att springa på en plan slänt – var sig det varit utomhus eller på ett löpband – men du kanske inte har integrerat löpning på sluttning i träningsprogrammet. Att springa i uppförsbacke har många fördelar över att springa på ett plant löpband.

Att springa i uppförsbacke

Att springa upp för backar eller på ett sluttande löpband gör att kroppen spenderar mycket mer energi än vid samma fart på plan yta. Att springa i uppförsbacke ökar kaloriförbränningen jämfört med att springa plant på ett löpband och det betyder också att dina muskler arbetar hårdare och blir därmed starkare. En person som väger 70 kg bränner ungefär 528 kalorier per 30 minuter löpning i trappor.

Plana löpbandsövningar

Om du är löpningsnybörjare kan övningar på ett plant löpband vara ett bättre alternativ än att springa i backar. Det tillåter dig att motionera vid en lägre intensitet medan du fortfarande får alla fördelar löpning ger, inklusive att bränna många kalorier. Till exempel bränner en person som väger 70 kilo och springer i 11-13 km/h ungefär 405, respektive 474, kalorier på 30 minuter. När din kondition blir bättre och kroppen blir mer van vid att springa på plan yta kan du tillägga en låg sluttning eller börja på lätta backar utomhus för att öka på träningens intensitet och fortsätta förbättra din kondition.

Löpband vs utomhuslöpning

Att springa utomhus är lite tuffare än att springa på ett löpband eftersom svårighetsgraden varierar, och det finns väder och vindmotstånd. Att öka löpbandets sluttning till 1 grad kan simulera hur det är att springa utomhus. Du kan också simulera att springa i backar på ett löpband; fördelen är att du kan lätt bedöma det sprungna avståndet och brända kalorierna.

Kompletterande övningar

De här två övningar kan faktiskt komplettera varandra rätt så bra. Att springa i backar kan hjälpa dig öka din steglängd och frekvens och stärka din lår- och höftmuskler. Med tiden kommer det tillåta dig att springa snabbare på ett plant löpband, så att kombinera att springa i backar med att springa på plan yta kommer hjälpa dina steg, din fart och din muskeltillväxt. Att öka steglängden med endast 2,5 cm kan förkorta din 10 km-tid med en minut.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)