GUIDE: Hur man löptränar på betong & hårda underlag

2 min


176
7 delningar, 176 poäng

De flesta tror att betong är en farlig yta att springa på, på grund av stötpåverkan på dina muskler, leder och ben när dina fötter slår i den hårda ytan. Fast inte alla löpnings– och sportexperter håller med, så rapporterar The Global and Mail att det är jämnheten på ytor som betong som är boven, vilket resulterar i skador på grund av överanvändning eftersom varje steg blir likartat. Oavsett så har varje yta sina för- och nackdelar; att använda sig utav försiktighetsåtgärder när man springer på betong kan hjälpa en att springa mer produktivt, samtidigt som man minskar chansen för skador.

Guide

Steg 1

Värm upp genom att promenera eller jogga i en långsam takt i åtminstone fem minuter för att öka blodflödet till musklerna och aktivera muskelfibrerna. Öka din takt gradvis medan du springer.

Steg 2

Bär löparskor med ordentlig dämpning och stöd; dämpande skor hjälper till att absorbera stötarna från den hårda betongen. Skor bör vara komfortabla och passa ordentligt, samtidigt som de bör vara av rätt modell för just din fot. Rådfråga en professionell person i en sport- eller löparaffär för att lista ut vilken sko som bäst passar din kropp.

Steg 3

Slå i marken på ett korrekt och lätt sätt för att minimera alla stötar från betongen. Landa med foten mellan hälen och mitten på foten. Rulla framåt, samtidigt som du håller vristen utsträckt, och skjut ifrån med tårna. Stabilisera din kropp genom att hålla kroppens mittparti sysselsatt. Låt axlarna slappna av och låt skulderbladen glida nerför ryggen. Sträck på ryggraden och undvik att böja på ryggen eller runda på axlarna.

Steg 4

Variera ytorna som du springer på genom veckan, månaden eller träningssäsongen för att undvika skador relaterade till överanvändning. Inkludera betong i ditt löpningsschema men begränsa inte dig själv till endast en yta; få lite variation genom att också springa på gräs, banor, stigar, sand och på löpbandet.

Steg 5

Lyssna till din kropp när du springer på betong. Var uppmärksam på onormal ömhet eller smärtor i musklerna och lederna, speciellt i dina vrister, knän och höfter. Undvik att sätta för mycket press på dig själv på hårda ytor, då detta kan leda till benfrakturer eller muskelansträngning. Få råd från en läkare om du känner smärta eller obekvämhet.

Steg 6

Ta vilodagar för att undvika överträning. Ha åtminstone en hel vilodag mellan löpningsdagarna, oavsett vilken yta du har sprungit på, men speciellt när du har sprungit på hårda ytor som betong som kan leda till skador på grund av överanvändning.

Steg 7

Stretcha i åtminstone 10 till 15 minuter direkt efter att du har sprungit. Inkludera stretchningar som siktar in sig på alla de muskelgrupper som används när du springer, som sätesmusklerna, låren, vaderna, vristerna, kroppens mittparti och rygg.

Tips och varningar

Prata med en doktor innan du påbörjar en ny löpningsrutin. Tala om för doktorn om du har haft några skador eller annan sjukdomshistoria som kan påverkas av att du springer på betong, eller av träning rent generellt.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

176
7 delningar, 176 poäng