Löpteknik som inte skadar dina knän

2 min


158
5 delningar, 158 poäng

Smärta på framsidan av knät – känt som ”löparknä” – är vanligt bland löpare. Huvudsymptomet är en diffus värk där knäet ansluts till låret, speciellt när man springer, går, eller går upp eller nedför trappor. Trots att den här sortens skada ibland kräver sjukvård, så kan de flesta bli kvitt problemet genom att ändra sin löparteknik.

Kliv

Fullända dina kliv för att motverka knäsmärta. När du springer så bör ditt ben landa direkt under din kropp, istället för framför eller bakom den. Ta korta kliv, då alltför stora kliv kan orsaka smärta i knäna. Håll båda knäna lätt böjda genom hela ditt lopp. Du bör inte springa med raka ben. Landa inte när knäet är helt utsträckt; istället bör du böja något på knäet för att bättre fånga upp stöten så att du inte riskerar skador.

Bäcken

Rör ditt bäcken genom ditt ”lopp” för att minska knäsmärtan. Låt det svänga från sida till sida med varje kliv. Din hållning bör vara avslappnad, inte spänd. Spänn inte kroppen eller överkroppen, då detta kan resultera i stela knän eller till och med skador. Med denna teknik så kommer du att ta tystare och snabbare kliv, och på så sätt minska belastningen på dina knäleder.

Plan mark

Om du lider av ett löparknä, så bör du endast springa på plan mark. Att springa nerför sluttningar belastar dina knän enormt. Om du stöter på en brant kulle så bör du gå uppför den, eller springa i sicksack. Spring inte på ojämn mark. Mjuk mark är helt okej.

Springa barfota

Att springa barfota är inte bara den senaste träningstrenden. Det kan också motverka knäsmärta. En studie från 2013 i ”British Journal of Medicine” fann att man belastar den patellofemorala leden, också känd som framsidan av knäet, mindre om man springer barfota. Faktum är att belastningen minskar i upp till 12 procent. Hur som helst varnar ”Runner’s World” att, samtidigt som man minskar eller eliminerar knäproblemen, så finns chansen att den här metoden kan öka smärtan någon annanstans i kroppen om den utförs på fel sätt.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

158
5 delningar, 158 poäng