Håller löpning dig vaken? [Sömnforskning + Lösning]

3 min


176
7 delningar, 176 poäng

Intensiv träning, som till exempel löpning, är en av de bästa sakerna du kan göra för att försäkra dig om en god natts sömn, enligt en enkät som gjordes av National Sleep Foundation. Men för mycket av något bra kan också störa dina sömncykler. Om du har talat med din doktor och räknat bort potentiella anledningar till din sömnlöshet, så kolla på timingen, frekvensen och intensiteten av dina löpningssessioner för möjliga svar.

Träning och sömn

Enkäten som National Sleep Foundation förde fram fann att de som tränade intensivt hade nästan två gånger så stor chans att få en god natts sömn, jämfört med dem som inte tränade alls. De som tränar intensivt påstår även att de har mindre sömnproblem; de har sällan problem med sömnapné, sömnlöshet och frekventa uppvaknanden under natten. Löpning är en intensiv träning, enligt Centers for Disease Control and Prevention.

Tid på dagen

Om du lider av kronisk sömnlöshet, så kanske din doktor rekommenderar att du låter bli att springa på kvällen eller natten – men en löpningssession sent på kvällen bör inte hålla gemene man vaken. Sömnexperter brukade rekommendera att man avslutade sin träning åtminstone tre timmar innan läggdags för att motverka att man stör sömnen. Löpning och andra träningar höjer din kroppstemperatur, och sömn inträffar oftast när din kroppstemperatur är lägre. En studie som publicerades i Mars 2011 i ”Journal of Sleep Research” slog hål på den här myten genom att visa att intensiv träning sent på natten inte störde sömnkvaliteten i 11 deltagare. Enkäten som National Sleep Foundation utförde visade också ingen skillnad i uppfattningen av sömnkvaliteten bland de som tränade tidigt eller sent på dagen.

Överträning

Överträning syftar på en hop av symptom som inträffar när en idrottare har tränat för hårt med otillräcklig vila. Bland symptomen som inkluderar en tappad aptit, försämrad prestation och retlighet finns även förändrade sömnmönster, som till exempel sömnlöshet. Tävlingsidrottare och de som tränar intensivt på helgerna kan bli offer för överträning. Om du känner dig skuldmedveten när du missar en löpningssession, tar dig igenom den trots smärtan och skadorna, tappar entusiasmen för löpandet eller helt enkelt inte ger dig själv en chans att vila åtminstone en gång per vecka, så kan det vara så att du övertränar. Rådfråga en coach eller sjukgymnast för bekräftelse och vägledning när det gäller hur mycket du behöver vila för att återhämta dig helt. Lindrig överträning kan ta några dagars vila att läka, medan allvarligare överträning kan ta veckor eller månader att bli kvitt.

Att tänka på

Om du använder dig av en energidryck för att ta dig igenom en session mitt på eller sent på dagen, så kan det vara så att du omedvetet saboterar din sömn. Många energidrycker innehåller koffein som kan hindra dig från att somna. Många löpare som tränar inför lopp kan också ha sömnlösa nätter på grund av stress inför konkurrensen. Du kan undvika dessa oroliga nätter genom att gå över din tränings- och tävlingsstrategi.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

176
7 delningar, 176 poäng