CheckmarkFaktagranskad

Vanligt misstag i löpning gör dig svimfärdig. Undvik såhär

Din kropp fungerar väldigt annorlunda när du springer, jämfört med när du vilar. Din kroppstemperatur stiger när du springer, pulsen ökar, och mer blod pumpas till musklerna. Om du plötsligt slutar springa och går direkt till en vilofas finns det en risk för att du chockar kroppen – att till exempel låta överflödigt blod vara kvar i kroppen, på grund av att pulsen har sänkts drastiskt kan göra att du känner dig svimfärdig. Att varva ned låter kroppen få en smidig övergång från en aktiv fas till en mer normal fas.

löpning

Sakta ned

Det enklaste sättet att varva ned efter löpning är att sänka hastigheten gradvis när den huvudsakliga delen av ditt träningspass är avklarat. Du kan till exempel sakta ned och bara jogga ett varv – vilket är 400 meter på en standardbana – och sedan gå ett varv till. Du kan göra flera variationer av detta, till exempel att hoppa lite.

Stretcha benen

Dynamisk stretching gör att du fortsätter röra på dig, och låter dig även stretcha och mjuka upp de muskler som jobbat hårt under din löprunda. Fokusera på att stretcha underkroppen och gör till exempel löpning med höga knän, vilket innebär att du joggar och höjer knäna ända till midjan eller högre. Hoppa högt genom att hoppa från den ena foten till den andra medan du för det ena knät så högt som möjligt, rätar ut det andra benet, och studsar upp från foten i marken. När du varvat ned lite mer kan du övergå till en marsch med höga knän. Istället för snabba steg eller hopp kan du lyfta ena knät till bröstet, ta tag i knät med båda händerna, och dra det rakt uppåt. Byt ben medan du går framåt. Gör varje stretchning medan du rör dig framåt i cirka 25 – 30 meter.

Ta det iskallt

Att applicera kallt vatten på benen efter en tuff löprunda innebär flera fördelar, inklusive reducerade inflammationer, och kan hjälpa till att förhindra skador i det långa loppet. Påbörja nedvarvningen genom att jobba eller gå i 5 – 10 minuter och för sedan ner benen i vatten som är 10 – 15 grader. Du kan till exempel fylla ett badkar med kallt vatten, ta en kall dusch, använda vattenslangen, eller promenera i en kall flod eller sjö.

Rulla lite

Övningar med en foam roller erbjuder ungefär samma fördelar som stretchning, genom att mjuka upp musklerna och hjälpa till att lindra spänningen efter en löprunda. För att massera vaderna kan du sitta på golvet och sträcka ut benen framför dig. Placera baksidan av din vänstra vad på rollern och korsa sedan den högra vaden ovanpå den vänstra. Sätt händerna på golvet bakom dig, lyft rumpan upp från golvet, och rör sedan vaden fram och tillbaka långsamt på rollern. Arbeta med gluteus genom att sitta på rollern med böjda knän och båda fötterna på golvet. Lyft din högra fot och placera den på ditt vänstra knä. Skifta vikten till din högra skinka och rör dig fram och tillbaka på rollern. Gör övningarna i 1 – 2 minuter, på varje sida.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)