CheckmarkFaktagranskad

Bli ostoppbar! Så här klarar du löpning i regn och storm

Alla gillar inte att springa i regnet, men om du lagt massa tid och pengar på förberedelser inför ett lopp måste loppet bli av. Om du har en stark vilja och förbereder dig ordentligt kan du till och med njuta av att springa i regnet i vardagen. Undvik bomullskläder, och om du ska springa långt kan du undvika kylan genom att bära mer kläder än vanligt.

löpning i regn oväder

Lager

Inget får en kropp att kylas ner så mycket som regn, så klä dig ordentligt: ha ett lager nära kroppen i bomull eller syntet som driver undan fukt och som isolerar dig även om kläderna är blöta av svett eller regn, och lägg sedan till ytterligare lager tills du är lite kall i början av springturen men bekväm när kroppen värmt upp. Undvik bomull då det tappar den isolerande effekten när kläderna blir blöta av svett eller regn, vilket leder till att du blir kall istället för varm. Våt bomull leder dessutom till skavsår.

Öka synligheten

När du springer i vardagen bör du bära en lätt keps eller liknande som skyddar ansiktet från fallande regn, och det är extra viktigt om du bär glasögon. Regn kan verkligen minska synligheten, så välj kläder med reflekterande paneler eller bär en synlig väst. Bär även en pannlampa om du springer i mörkret. All denna utrustning finns i sportaffärer, med dyrare alternativ i exklusiva löpbutiker.

Spår

Att springa på löparspår innebär alla vanliga saker som löpning i regn innebär, men det innebär även lera. Om spåret är halt nog måste du sakta ned för att undvika att halka, särskilt i backar – var extra försiktig i nedåtbackar och var beredd på att landa bra om du börjar halka. Att ha broddar på skorna, på samma sätt som man har på vintern, kan vara bra för att ge dig mer stöd, men det kan också riva upp spåret mer än dina vanliga skor. Om du springer långt bort kan det vara bra att ha med dig en liten ryggsäck med tillräckligt med kläder för att hålla dig varm om du måste sakta ner eller gå på vägen tillbaka.

Tävlingsdagen

Om du investerat tid, pengar och mycket träning inför ett lopp borde inte ens ett skyfall hålla dig tillbaka. Planera så att du kan börja loppet i ett torrt tillstånd: ta på dig en billig poncho eller en sopsäck med hål för armarna och huvudet som du bara kan slänga av dig i början av loppet, eller ge dina vattentäta lager till en vän precis innan loppet börjar. Vissa lopp erbjuder också stationer där man kan lämna av de extra lagren. Ha åtminstone ett extra lager som är lätt att ta av, som håller dig varm under långa lopp där nedkylning kan bli ett verkligt problem. Om det är riktigt kallt eller om loppet är långt bör du bära ett lätt, vattentätt yttre lager för extra skydd. Ta på dig glidmedel som skyddar mot skavsår innan loppet, och om du springer ett långt lopp, bär det med dig för att applicera igen och igen, vid behov.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)