”Kan löpning sänka min fett-procent?” PT svarar

2 min


171
6 delningar, 171 poäng

Träning är en viktig del i att sänka kroppens totala procentandel fett. Löpning är en attraktiv form av träning för fettförlust eftersom det är enkelt att schemalägga, kostar mindre än ett genomsnittligt gymmedlemskap, och kan vara socialt om du springer med vänner eller en klubb. Även om löpning kan hjälpa dig bränna kroppsfett kommer det dock inte automatiskt att leda till fettförlust.

Kalorier som förbränns genom löpning

Kaloribalans är nyckeln till att lyckas med fettförlusten. För att förlora kroppsfett behöver du bränna fler kalorier än du konsumerar, och löpning kan hjälpa dig bränna dessa extra kalorier. Antalet kalorier du bränner när du springer beror på din kroppsvikt och hur snabbt du springer. Enligt Harvard School of Public Health kan 30 minuters löpning bränna mellan 240 – 435 kalorier för en person som väger 57 kilo, om denne springer i en hastighet om 8 – 13 km/h. Detta antal ökar till 355 – 644 kalorier per timme om personen istället väger 84 kilo.

Träning vs kost

Det krävs ett kaloriunderskott om 3 500 för att bränna 0,5 kilo fett. Om du för tillfället behåller din vikt betyder det att du måste springa mycket för att förlora ett enda kilo om du inte samtidigt förändrar din kost. Du kan inte träna bort en dålig kost, varnar den personliga tränaren och nutritionisten Jill Coleman. Att förändra din kost är faktiskt ännu viktigare än träning om du vill tappa fett och förändra din kropp, säger Coleman.

Olika sorters löpning

All löpning är inte likadan: vissa sorter har större effekt på ditt kroppsfett än andra. Högintensiv konditionsträning, som intervaller med spurtar eller löpning i backar, är mycket mer effektiva för att bränna kroppsfett, enligt Marc Perry på Built Lean. Dessa sorters löpning höjer din metaboliska hastighet mycket mer än att bara jogga stadigt, och har mycket större effekt på kaloriförbränningen, din fitnessnivå, och din puls.

Att tänka på

Om du vill tappa kroppsfett finns det inga tvivel om att löpning kan hjälpa dig uppnå detta, men förlita dig inte endast på ett par enkla löparrundor i veckan. För att verkligen uppleva förändringar i din fettnivå behöver du ändra din kost så att du äter färre kalorier än du bränner. Intervallöpning som kombineras med motståndsträning kan också vara ett bättre alternativ än långa, stadiga löpturer, eftersom de är mer effektiva för att bränna fett och för att bygga och upprätthålla muskelmassa.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

171
6 delningar, 171 poäng