Bästa Löparskorna

422
37 delningar, 422 poäng

Medan vissa knappt kan fatta varför folk löptränar (och vi löpare ibland har svårt att förklara det själva) så har vi alla våra skäl. Oavsett om du springer för träningens skull, för att vara social med vänner, för att nå ett mål, eller för att du med rätta tycker att löpning är roligt på riktigt, så får du inte glömma att rätt löparskor är viktigt. Undvik skador och dra maximal fördel av varje löppass genom att välja några av de bästa löparskorna – köpta och testade av användare från hela Sverige.
Med vår guide så kommer du inte ha några problem med att hitta de bästa löparskorna för dig!

Populära löparskor för asfalt


Speedcross 4 GTX®, Salomon


Se större bild

 

 

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Löparskor


Speedcross 4, Salomon


Se större bild

 

 

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Löparskor


Irock 2, VJ


Se större bild

 

 

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Löparskor


Xa Thena Gtx® Women’s, Salomon


Se större bild

 

 

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Löparskor

Bästa löparskorna

De flesta löpskorna känns bra när du först tar på dem, men det sanna testet kommer först efter flera mil av löpning. Du kommer snart inse att den idealiska skon har mer att göra med din löparstil och formen på din fot än vad den har att gör med logotypen som sitter på sidan.

Att välja löpskor som passar dig bäst är enkelt:

 • Bestäm vilken typ av löpning du kör och din löparstil
 • Välj den kategori av löparskor och funktioner som matchar dina behov
 • Testa skorna för att hitta den som passar bäst

I allmänhet bör ett löparskor klara mellan 60 och 100 mil löpning. Ta en titt på dina skor och kolla om mellansulan och yttersulan är komprimerade eller slitna. Om de är det kan det vara dags för ett nytt par.

Löparskor för asfalt

Väglöparskor är konstruerade för asfalt och ibland underlag bestående av packade ytor med små oregelbundenheter. De är i regel lätta och flexibla, och är gjorda för att dämpa eller stabilisera fötterna under repeterande steg på hårda, jämna ytor.

Traillöparskor

Trail-löparskor är utformade för terränglöpning med stenar, lera, rötter eller andra hinder. De är förstärkta med aggressivt mönster för bästa grepp på utmanande underlag, och erbjuder stabilitet, stöd och underfotskydd.

Träningsskor och Crossfit-skor

Träningsskor av Crossfit-modell – ocfta kallade Cross Training-skor – är utformade för gym eller Crossfit-träning eller någon motsvarande balansaktivitet där man föredrar mer kontakt med marken snarare än en tjock plattformsula.

Löpsteg – Vilken löpstil har du?

Om du äger ett par välanvända löparskor; kolla slitage-mönstret på sulan för att få reda på din löpmekanik (även kallat löpstil eller löpsteg).

Pronation visar ett slitagemönster centraliserat till fotens främre del och en liten del av hälen. Det är fotens naturliga inåtgående rörelse efter hälen som träffar marken.

Neutral pronation

Neutral pronation hjälper till att absorbera kraft och lindra tryck på knä och leder. Det är ett vanligt drag hos neutrala, biomekaniskt effektiva löpare.

Överpronation

Överpronation identifieras av slitmönster längs insidan av din sko och är en överdriven form av fotens naturliga inåtgående rörelse.
Överpronation är ett vanligt drag som påverkar majoriteten av löpare, vilket ger risk för knäsmärta och skada. Löpare som överpronerar behöver stabila löparskor eller motion control-skor.

Supination (underpronation)

Supination märks genom slitage längs skons ytterkant. Det är en utåtgående rörelse av foten, vilket resulterar i otillräcklig kraftreducering vid fotisättningen.
Relativt få löpare lider av supnation – även kallat underpronation – men dessa behöver skor med mycket dämpning och flexibilitet.

Barfotalöpning

Är du sugen på lågprofilskor och minimalist-löpning? I traditionella löparskor tenderar fötterna att träffa marken med hälen först. Detta beror på att hälen i skon har en förhöjd dämpande del. Barfota-löpare låter mittfoten eller framfoten slåi marken först, vilket innebär att de inte vill ha dämpade skor.

Typer av löparskor

Neutrala löparskor

De kan fungera för löpare med mindre pronering, men är bäst för neutrala löpare. Dessa skor ger lite stötdämpning och lite stöd för fotvalvet.

Maximalist-skor

Dessa är super-vadderade skor som ger så mycket som 50% mer dämpning än traditionella skor för att ge maximal stötdämpning.

Stabilitetsskor

Bra för löpare som uppvisar mild till måttlig överpronation. De innehåller ofta ett hårt lager i sulan för att förstärka valvsidan av varje mellansula då detta är ett område som påverkas mycket av överpronation.

Motion control-skor

Bäst för löpare som uppvisar måttlig till svår överpronation. De erbjuder funktioner som styvare hälar eller en konstruktion byggd på rakare struktur för att motverka överpronation.

Barfotaskor

Sulan ger det minsta möjliga skyddet mot potentiella faror på marken. Många har ingen dämpning i hälplattan och ett mycket tunt skikt – så lite som 3-4 mm sko mellan din hud och marken.

Alla barfotaskor har en ”0 mm drop” från häl till tå (”Drop” är höjdskillnaden mellan hälen och tårna). Detta uppmuntrar till en löpstil där man når marken först med främre eller mittdelen av foten. Traditionella löparskor har däremot en 10-12 mm drop från hälen till tån och erbjuder mer dämpning.

Lågprofilskor

Dessa har extremt lätta konstruktioner, liten eller ingen båge och en drop på ca 4-8 mm för att uppmuntra en naturlig löpning och en fotisättning där mittdelen når marken först, men erbjuder ändå lite dämpning och flex.

Vissa minimalistiska löparskor kan erbjuda stabilisering för att hjälpa överpronerande löpare med övergången till en barfotalöpning.

Minimalistiska skor blir utslitna och behöver bytas efter ca 50-70 mil.

Löparskons material och egenskaper

Ovansidan – Vattentäta löparskor som andas

 • Syntetiskt läder är ett smidigt, slitstarkt, nötningsbeständigt material som härstammar huvudsakligen från nylon och polyester. Dessa skor är lättare, ger snabbare torkning och är mer andningsbart än äkta läder. Plus, det kräver ingen (eller väldigt liten) tid för att gå in.
 • Nylon och nylon mesh är slitstarka material som oftast används för att minska vikt och öka andningsförmågan.
 • TPU (termoplastisk uretan) lager är placerade över de andningsbara skonpanelerna (såsom i bågen och hälen). Dessa små, slitstarka tillägg bidrar till att förbättra stabiliteten och hållbarheten.
 • Vattentäta / andningsbara överdelar använder ett membran (Gore-Tex ellermotsvarande) till insidan av fodret. Detta membran blockerar fukt från att komma in vilket går att löparskon blir vattentät, samtidigt som fötterna andas. Skor med dessa membran håller fötterna torra i våta miljöer, dock med ett avkall på andningsförmåga.

Mellansulor – Bra dämpning och stabilitet

 • Mellansulan är dämpnings- och stabilitetsskiktet mellan övre sulan och yttersula.
 • EVA (etylvinylacetat) är en typ av skum som vanligen används för mellansulor för löpskor. Dämpade skor använder ofta ett enda lager av EVA. Vissa kommer att infoga flera densiteter av EVA för att tvinga ett visst flexmönster.
 • Vissa tillverkare använder fastare former av EVA (dubbeldensitet, fyrdensitet, multidensitet, kompressionsformad) som läggs till för att skapa hårdare komprimerade sektioner i mellansulan. Finns ofta i stabilitetsskor för att motverka överpronation eller öka hållbarheten. Dessa förstärker bågsidan av varje mellansula, ett område som utsätts extra mycket av överpronation.
 • Plattor är gjorda av tunt, något flexibelt material (ofta nylon eller TPU) som förstärker skos främre fot. Plattor, som ofta används i traillöpare (terräng), skyddar fotens botten när skon utsätts för stenar och rötter.
 • ”Shanks” förstärker mellansulan och skyddar hälen och bågen/fotvalvet. De ökar skons fasthet när de påverkas av stenig terräng. Ultralätta fjällvandrare bär ofta lätta traillöparskor med plattor för skydd och shanks för stöd.
 • TPU (termoplastisk uretan) är en flexibel plast som används i vissa mellansulor som stabiliseringsanordning.

Yttersulor – bästa grepp för terräng och asfalt

 • De flesta löparskor för asfalt är gjorda av robust gummi i hälen. Blåst gummi – som ger mer dämpning – används ofta i framfoten. Traillöparskor tenderar att vara helt i robust gummi i mellansulan för att bättre klara slitage, medan marathon-löparskor ofta är blåst gummi för att minska vikten.

Drop – Låg till hög skillnad mellan häl och tå

”Drop” på en sko representerar skillnaden i höjd mellan häl och tå. Detta påverkar i första hand hur din fot träffar marken när du sätt i foten. En låg eller medium häl-till-tå-drop (0-8 mm) främjar en löparstil med främre delen av foten eller mellersta delen av foten först, medan en hög-drop-sko (10-12 mm) främjar ett löpsteg med hälen först.

Obs! Dropp och dämpning är oberoende av varandra. Det är möjligt att hitta ultra-dämpade löparskor som till exempel har 0 eller liten drop.

Få bästa passformen

Fotstorlek: Skosformar (som bestämmer skostorlekar) varierar beroende på tillverkare, och till och med från en skomodell till en annan. Du kan behöva en halv storlek eller till och med en hel storlek mindre eller större än du tror. Om du är osäker, mäta dina fötter.

Testa skorna på slutet av dagen. Din fötter svullnar normalt lite under dagens aktiviteter och kommer att vara som störst då. Detta hjälper dig att undvika att köpa skor som är för små.

Sikta på en tumnagels längd i extra utrymme vid tårna. Bredden ska vara tajt men tillåta lite plats för att foten ska röra sig utan att gnuggas. Snörningen ska vara tajt men inte snäv. Barfotaskor är ett undantag: Hälen och tår ska ”passa som en handske” utan extra utrymme i tårna.

Om du bär formgjutna sulor, ta med dem. De påverkar passformen av skon.

Överväg iläggssulor. Extra iläggssulor finns i olika modeller och kan förbättra komfort, stöd eller passform – eller alla tre.

Vilka löparskor är bäst? Vilka är bäst i test?

Oavsett om du är en olympisk idrottsman eller en periodisk trottoar-nötare gör lyckliga fötter hela skillnaden.

Varje löpare behöver ha de bästa löparskorna som passar bra och fungerar bra för dem. Specifika skoegenskaper måste matcha individuella behov hos en löpare. Även varje träningstyp – uthållighet, styrka eller hastighet – som löparna genomgår har olika krav på deras kroppar och även deras löparskor. Således är det viktigt att veta vilken typ av löparskor som matchar dina specifika mål och individuella behov.

På grund av den snabba utvecklingen i löpteknik idag kan det ibland vara förvirrande och till och med skrämmande att välja ditt nya par löparskor. Hur väljer du vad som är bäst för dig och din träning när det finns olika kategorier, skotyper och löpstilsvarianter som inom Neutral, Stabil och Motion Control?

Vilka löparskor passar mig? Vilka löparskor ska jag ha?

Skons design och teknik varierar beroende på varumärke och skotyp. Som en allmän guide för löparskor kommer här några korta definitioner för de tre huvudkategorierna och några tips när du köper ditt nya par löparskor.

Neutral löparsko

Skorna under neutral-kategorin är vanligtvis utformade med en flexibel framsida och mjuk men fast mittsula. Dessa är de bästa typerna av skor när du tenderar att landa på utsidan av din fot. Du kan bestämma var din fot landar genom att kolla sulorna på dina gamla skor – om utsidan av sulan är utsliten framtill, tenderar du att landa mer på utsidan av dina fötter. Detta kan också vara det bästa paret för personer med en hög fotbåg. Kontrollera om fotbågen på de skor du planerar att köpa har tillräckligt med stöd eller styvhet, speciellt om du har en hög fotbåg. Sådana skor stödjer fotbågen på din fot mer än din fotled eller dina knän. Du kan se det då den här typen av löpskor ofta har en krökt sula.

Stabil löparsko

Löparskor som tillhör stabilitetskategorin är utformade för att styra dina fötter från att vända utåt när du springer, vilket balanserar din häl och stöttar dina fotvalv. Dessa typer av löparskor ger extra dämpning och utmärkt stabilitet för dina fötter när du springer. Dessa skor är tänkta för löpare som landar på utsidan av deras hälarna och svänger foten lite inåt (pronerar) när de springer. Bågen på dessa skor är inte lika styva och kan ha varierande grad av stöd.

Motion Control-skor

Sulorna på löparskor inom Motion Control är vanligtvis raka eller platta. Vissa mönster har lite krökta sulor, men huvudmålet med dessa löpskor är att hålla hälen stabil och minimera pronation när du springer. Dessa skor har vanligtvis en bredare landningsbas för dina hälar och en stark, stel baksida. Dessa är bra för löpare som har plattaa fötter eller låga fotvalv. Löpare som tenderar att pronera eller har instabila knän när de springer kan dra nytta av dessa typer av löparskor. Kontrollera det gamla parets sulor – om de är utslitna på mittsulan så är den här kategorin för dig.

”Vilka löparskor använder eliten?”

Jag känner massor av människor som köper specifika skor bara för att de upptäckte att någon bra elit-löpare använde dem för att vinna en tävling. Du har annorlunda behov, och det som fungerar för andra kanske inte fungerar bra för dig. Undvik att köpa samma löparskor som eliten använder.

Hur man väljer rätt löparskor – 5 tips

Vilka löparskor ska man välja? Här är några tips när du köper dina löparskor.

 1. Testa att gå och spring lite i dem. Tillbringa lite tid med att testa ditt valda par löparskor innan du bestämmer dig för att behålla dem. Testa löparskor i butiken, eller om du köpar online: prova dem noga och nyttja rätten till retur om du inte är nöjd. Var inte rädd för att ta några steg med dem och till och med test-springa lite om möjligt. Några bra löparskobutiker har även löpband för dig att springa på.
 2. Kasta inte ditt gamla par löparskor. Ta med dig ditt gamla par löparskor till affären där du ska köpa dina nya skor. Om platsen där du handlar nya löparskor är en specifik löpskoaffär kan de ha personal som vet mycket om skor och kan analysera slitagemönstret på dina gamla skor. Eftersom du kommer att vilja försöka gå och springa med dina nya skor så är det bra ta med dina löparstrumpor. Om löparbutiken har utrustning för fotanalys så ska du inte tveka att analysera din gång även om du redan känner till ditt fotvalv, fottypoch löparstil. Låt personalen känna till löpaarbakgrund, mål, skador och vilken typ av träning du brukar köra.
 3. Prioritera dina ömma punkter. En av de främsta anledningarna till att vi behöver bära skor är komfort. Fötterna ska vara tillräckligt bekväma när du går eller springer i dina nya löparskor. Tryckpunkter eller löst passande skor leder ofta till blåsor.
 4. Perfekt passform för dina fötter. Om dina löparskor är för lösa och fötterna glider inuti dina skor kommer du att förlora energi på varje tryck som dina fötter gör när du springer. Det är okej att justera snörningen på löparskorna i en butik. Knyt dina snören så att du har en känsla av tajt passform utan obehag.
 5. Löparskor är speciella. De är utformade specifikt för framåtriktad rörelse, hälkuddar och bågstöd. Om du har tid att observera sulorna för olika typer av skor så kan du se att de har horisontella linjemönster på sulan. Om du planerar att använda löparskor för annan sport eller fysisk aktivitet, kommer du att slita ut dem snabbare, och du kan även riskera skador. Cross Training-skor är utformade för mer sidostöd (rörelse i sidled etc.) och tå-flexibilitet. Att köpa ett annat par som en cross-training-sko för andra aktiviteter är en bra investering eftersom dina löparskor kommer att hålla längre och du kommer att minska risken för skada.

När ska man köpa nya löpskor? När blir löparskor utslitna?

Du kanske frågar dig själv; ”När behöver jag köpa ett nytt par löparskor?”. Vanligtvis ser den övre delen av dina löparskor ut som om de fortfarande är i bra skick, men dämpnings- och rörelsekontrollen kan ha slitits ned för gott.

Kontrollera dina sulor om de är utslitna. Det är till hjälp att notera det datum du köpte ditt par.

Hur många mil tills du borde byta löparskor

Om du registrerar dina löparpass kan du jämföra med den det datum du köpte dina gamla. När du når omkring 60-100 mil (ca 5-8 månader för vanliga löpare) kan du behöva köpa ett nytt par.

Att köpa ett nytt par löparskor är en investering eftersom dina fötter är de enda delarna på din kropp som rör en annan yta och absorberar all påverkan när du springer. Dina ben och fötter är din huvudmotor för löpningen, så du behöver alla de bästa verktygen för stöd, stabilitet och komfort för dem hela tiden. En av nycklarna till att minska risken för skador är att ersätta löparskorna strax innan de slits ut.

”Köp inte löparskor för att de är snygga”

Det första steget mot att påbörja en hälsosam träningsrutin är att skaffa den utrustning som krävs för att göra det. Detta är främst sportkläder och accessoarer, som rekommenderas av experter och användare. Till att börja med borde man veta vilka kläder som behövs, till exempel löpartajts och syntetiska t-shirts. Dessa finns i olika sportklädbutiker både online och på stan.

Man bör särskilt ägna en del uppmärksamhet åt löp- eller sportskor innan man köper. Detta beror på att brist på medvetenhet om rätt typ av löparskor faktiskt har orsakat skador på knä och fotleder.

Köpa löparskor online

Den första viktiga faktorn som ska beaktas är det avstånd som du vanlien springer och vilken typ av underlag du springer på. Man bör välja väldämpade skor om du siktar på asfaltslöpning, vilket kommer att leda till komfortabel löpning.

Man bör också vara välinformerad om olika typer av löparskor. Medan säljare i butiker i regel har mycket kunskap om varje produkt, så kanske inte inte förstår de specifika krav som kunden kan tänkas ha. Således är det viktigt att läsa på ordentligt själv om de olika löpskotyperna och löparskormodeller. Man kan också söka expertråd från professionella sportspersoner och tränare.

Välj inte en sko på grund av att den är snygg. Löpskor är speciellt utformade för att ge en komfort när du tränar. De är inte precis modeskor. Undvik att bli lockad till snygga skor som så småningom kan skada foten, trots att man kanske lockar uppmärksamhet från kompisar.

Även om man har varit lojal mot ett visst varumärke genom åren, bör man vara medveten om att kroppen åldras, vilket medför förändringar i skobehovet. Så, det man hade på sig för 5-10 år sen kanske inte är bekvämt för foten för närvarande. Av denna anledning bör man också titta på andra varumärken och välja en tillverkar som passar bäst just nu och känns bekväm när du springer.

Löparskor för asfaltslöpning & marathon

Inom maraton och långdistanslöpning är de riktiga hjältarna egentligen löparskorskorna, hur konstigt det än kan låta. De stöttar löparen i timtals, ger komfort, stabilitet och grepp, och hjälper till att hålla löparens hållning och fysisk hälsa som högsta prioritet. För konkurrenskraftiga löpare är det helt klart så att inköp av de bästa löpskorna som dina pengar kan köpa är en av de största och viktigaste investeringarna som du kan göra. Det finns flera tips tillgängliga som kan hjälpa till att släta ut processerna för urval, underhåll och mycket mer.

Bästa löparskorna för Marathon

Marathon är en av de mest populära och välkända långdistanstävlingarna inom löpning. Det officiella avståndet till maraton är 42,195 km som standardiserades år 1921, även om marathonloppen har funnits i åratal genom historien. Många människor tycker också om långdistans-traillöpning, som är ansträngda och kräver deltagare att spara energi. Uthållighet är nyckeln för långdistansbanor – snarare än fart – och långa timmar längs vägarna kräver de bästa löpskorna för asfalt.

Varför bra löparskor är så viktiga

Maraton, långdistansbanor, sprintar och alla andra löprelaterade idrottsaktiviteter är extremt påfrestande för benen och musklerna runt fötterna. Utan det korrekta skyddet kan löparknä, löparvad/gubbvad, benbrott, kronisk smärta, blåsor och många fler obehagliga biverkningar bli ett plågsamt resultat. Utöver detta kan man långa pass orsaka smutsuppbyggnad samt absorption av ökande mängder svett. När smuts och fukt inte blir ordentligt bortforslat från huden kan en potentiellt farlig bakteriell eller svampinfektion uppträda.

Bästa löparskorna för asfalt

Det finns några olika märken på marknaden idag som erbjuder de bästa löparskorna som finns tillgängliga för den seriösa idrottaren. Några exempel är märke är Nike, Asics, Merrell, Puma, Adidas och Salomon som alla har bra fuktabsorption, ventilation, stöd och komfort.

Hur man väljer de bästa löparskorna för tävling

När man väljer ett par löparskor för konkurrenskraftiga ändamål är långsiktigt stöd den viktigaste aspekten att överväga. Det är viktigt att skorna kan hålla löparen bekväm under en lång tid samtidigt som man hanterar fukt och upprätthåller bra hållning. Prova alltid skorna innan du bestämmer dig, och när du gör det, bär strumpor som normalt skulle bäras under löpningen.

Var alltid säker på att skorna är bekväma och passande, såväl som lätta att underhålla och är tvättbara. Med ett stödjande, slitstarkt och bekvämt par löparskor, blir ditt nästa maraton en rolig och trevlig upplevelse.

Bästa Lågprofilskorna och Barfotaskorna

Barfotalöpning eller minimalistisk löpning är ett bra sätt att stärka dina fötter och förbättra din form. Många löpare börjar omfamna denna typ av löpning som ett träningsredskap eller ett sätt att leva.
Den vanligaste frågan är “Vilken Barfotasko är bäst?”.
Det är den här frågan som leder ut experten i varje löpare. Vissa löpare säger att vikt är viktigast, andra tror flexibilitet, och så finns det en grupp som kommer att hävda att det är skillnaden i höjd mellan hälen och tån på skon – sk “Drop”.
Jag tror att dessa saker ingår i konsten att göra en sko ”barfotasko” eller minimalistisk lågprofilsko. När allt kommer omkring kan du inte springa barfota om du har skor på dig, eller hur?

Låt oss prata om flexibiliteten hos en löparsko. När jag säger flexibilitet talar jag om löparskons förmåga att böja häl till tå samt vrida från sida till sida.
Löparskons konventionella konstruktionsidé är att en löparsko måste vara flexibel fram och bak, och bör vara styv sida till sida för stabilitet. Detta är en av huvudargumenten för att springa med en mer minimalistisk lågprofilsko – vi kompenserar för stabiliteten med våra kroppar. Teorin är; Genom att låta foten fungera som om den var barfota, är du tvungen att stärka dina fötter och ben och förhoppningsvis springa bättre.
En minimalistisk löparsko ska vara mycket flexibel. Om du plockar upp din löparsko och försöker vrida den, så märker du nog att det är ganska svårt att vrida. Bra barfotaskor är ganska lätta att vrida såväl som böja vid mitten.
Detta gör det möjligt för foten att röra sig lättare och gör upplevelsen mer som att springa utan skor.
Häl-tå-höjden (“drop”) är den viktigaste faktorn som gör en lågprofilsko minimalistisk.
En löparsko med liten eller ingen häl ökar krafterna för att landa mer i mitten av foten. Att landa i mitten av foten eller på fotens framsida tillåter din kropp att absorbera kraften från marken som vissa säger att naturen är avsedd för.

Den totala höjden på en sula bör också beaktas. Höjden på en sko kommer att påverka din förmåga att känna marken. Att känna marken hjälper din fot och kropp att klara av marken som förändras under dig.

Den sista delen är en skos vikt. Det här är den enklaste komponenten till minimalistiska lågprofilskor. Håll vikten nere, och det kommer att kännas mindre som att du bär en löparsko och mer som att du är barfota. Alla dessa saker är viktiga för att hitta en lågprofilsko som funkar bra för dig när du ger dig ut på ditt minimalistiska löpäventyr.

Lågprofilskorna är den lätta delen. Så länge du får den bäst passande skon med de kvaliteter som nämnts tidigare, är du redo att springa. När det gäller löpning är min bästa råd att ta saker långsamt.
Både i löpdistans och faktiskt hastighet. Kom ihåg att när du går från en vanlig löpsko till en lågprofilsko så engagerar du nya muskler. Dessa muskler kommer att behöva lite tid för att komma ikapp med resten av musklerna som du har använt. Det här är den del av minimalistiska löpstilen som många har mest svårigheter med.
Jag är van vid att köra en 2-3 mil lång löpning, och det är på tok för långt att springa i en minimalistisk sko för första gången. Till de mer fullbordade distanslöparna där ute; sakta ner. Även om en 5 minuters löpning verkar onödigt kort är det ändå bäst att börja så – dina fötter kommer tacka dig.

Vattentäta Gore-Tex-löparskor som andas med membran

Om du älskar löpning är risken stor att du är ute i alla slags väder – du bryr dig inte om det är för kallt, du fortsätter att hålla dig varm och om det ofta är blött eller slaskigt kan du ha övervägt att köpa ett par vattentäta löparskor med Gore-Tex eller liknande membran för att hålla fötterna torra och bekväma.

Tack vare modern materialteknik behöver inte längre löpare göra valet att springa i bomull eller läder. Bomull hade fördelarna med att vara lätt och andningsbart, men när de gamla skorna som vi brukade ha på oss blev våta, blev de verkligen obekväma. Läderskor är vanligt i vardagssammanhang för många människor, men igen; när de blir våta kommer du hem med ett par riktigt sunkiga skor, ofta med en ful saltvattenlinje längs sidorna när de torkar och några blåsor på fötterna…

Vattentäta löparskor har ett integrerat GoreTex-membran som håller borta väta från att komma in i skos övre del. Ett vanligt klagomål om vissa vattentäta traillöparskor är att medan de gör ett bra jobb att hålla vattnet borta från fötterna, tenderar de att göra fötterna varma och svettiga – det är uppenbart att det skulle vara kontraproduktivt att lägga till några ventilationshål.

Vattentäta löparskor som andas med membran tenderar att vara dyrare än icke-vattentäta skor (Gore-Tex är inte billigt), men om du springer i kallt och blött väder kan man faktiskt välkomna lite extra värme vid fötterna.

Om du letar efter ett par vattentäta löparskor speciellt för traillöpning kommer du upptäcka att du kommer att behöva betala någonstans upp till 3000 kr för ett par. Men som det gamla ordspråket säger ”du får vad du betalar för”.
I en situation där du springer genom lerpölar, vattendrag och över hala stenar behöver du ett par lätta och vattentäta löparskor som andas med Gore-Tex eller annat membran.
Komfort är förstås primärt, följt av hållbarhet, och dessa vattentäta löparskor kan vara alltför dyra för de många människor som bara springer ibland. Den goda nyheten är att alla stora företag online nu har vattentäta löparskor inne på lager, så att du enkelt kan köpa dem billigt online.

En specialiserad sportbutik kan förstå att du ska använda dina vattentäta Gore-Tex-löparskor för ett visst syfte och låta dig prova många olika storlekar innan du köper – även om det är tveksamt att de låter dig springa ett par varv runt köpcentret i snön och regnet!
Det är mycket viktigt att testa stabiliteten, eftersom det inte finns något mer tröttsamt och smärtsamt än att springa 1 mil i ett par skor med otillräckligt stöd, eftersom du vet att du måste springa 1 mil tillbaka igen.

Om du älskar traillöpning, springer i regn, snö eller slask, så vet du vilken typ av boost dessa skor kommer att ge.
Sulornas sammansättning är extremt viktigt – det sista du vill uppleva är att halka när du springer över vått stenblock!

Välj vattentäta Gore-Tex-löparskor som andas utifrån recensioner från folk som provat vattentäta löparskor, köp billiga löparskor online, prova lite hemma när de kommer med posten, och säkerställ att de är bekväma även efter att ha kört över 2 mil av slask genom att fråga e-butiken om deras policy för returer om de vattentäta löparskorna inte passar dig.

Bästa Traillöparskorna i test

En av de första sakerna som du kommer att märka när man jämför en traillöparsko med en löparsko för asfalt är utsidan av yttersulan. På asfaltsskor är yttersulan (den undre delen som träffar marken) relativt jämn. Visst, det kan finnas en form av mönster för att ge lite grepp på grus, men oftast är yttersulorna utformade för att hjälpa dig att bli snabb på vägen. När allt är kommer omkring så finns det sällan – med undantag för tillfälliga sträckor på löst grus – inte mycketomväxling när det kommer till underlag på gatorna i din stad.

I kontrast har vi ett genomsnittligt trailspår. Marken är förmodligen ojämn, stenar och rötter kan dyka upp när som helst, löv och is kan täcka banan och så vidare. Ett steg är sällan som den före. En traillöparsko med en aggressivare yttersula – det vill säga mer som ett traktordäcksmönster under – kommer att ge dig bättre dragkraft så att du inte kastar bort hela din löptur.

Traillöparskor är nästan alltid tyngre och robustare än asfaltslöparskor. För även med det bästa balansen är det fortfarande troligt att du vill minimera rörelsen från sida till sida när du springer på en ojämn yta.

Extra vikt kommer också från det extra materialet som läggs på överdelarna. Detta extramaterial (i vissa fall Gore-Tex och andra membran som andas) är avsedda att skydda dig från vassa stenar och pinnar, samt andra delar av naturen som kan vara trevligt att titta på men inte känns så bra när de skrapar fötterna.
Slutligen har de många traillöparskorna vattentäta membran som andas utanpå överdelarna för att skydda fötterna från de pölar och vattendrag som du oundvikligen kommer att stöta på. Dessa ökar också traillöparskons vikt.

Behöver du speciella Gore-Tex-löparskor med membran om du kommer att springa i terräng en gång per vecka? Kanske inte, såvida du inte springer i teknisk terräng (många och svåra hinder).

Många löpare tror att en bra löparskor är en bra löpsko, och att med en anständig mängd muskelkraft fungerar de bra på alla typer av trailspår och terränger.
Vissa löpare går vidare och säger att trailskor är så styva att de hämmar, inte ökar, fötternas förmåga att reagera snabbt på en varierande yta i ett trailspår. Traillöparskor är verkligen inte lika klumpiga som när de först blev populära för 15 år sedan, men de är fortfarande vanligtvis onödigt robusta. Bland många löpare har trailskor samma rykte som SUV – gjorda för den robusta miljöer, men används oftast för expeditioner till förorterna.

Om du har hjärtat inställt på traillöpskor så rekommenderar jag att du börjar med en av de väg-trail-hybridskor som de flesta tillverkare numera erbjuder. Dessa är lite lättare, och de är mycket mer användbara i situationer där du kommer att springa till ett trailspår via en asfaltsväg.

Bästa Vinterlöparskorna med dubbar

Vintern är aldrig långt borta, och det är snart dags för många av oss att förbereda sig för att springa genom snö, slask och isigt väder. Bland det första man kommer att tänka på är att det är skorna som ska skydda dina fötter.
Du undrar kanske om träningen gör dina fötter tillräckligt varma så att du kan klara dig med vanliga sommarskor? Å andra sidan är värme inte det enda problemet du behöver tänka på. Vad sägs om vad du behöver springa på hala ytor av spegelblank is?
Även med lite smuts på trottoaren kan du aldrig riktigt veta vad som händer. I grund och botten har du fyra alternativ för dina behov av vinterskor. Du kan försöka springa med dina vanliga löparskor och se vad som händer. Du kan köpa traillöparskor för extra grepp. Du kan köpa avtagbara dubbar som du bara behöver dra över dina skor, eller så kan du prova riktiga vinterlöparskor med dubbar, som är vattentäta tack vare GoreTex-membran som andas.

Om det inte finns mycket snö i din del av landet kan dina vanliga löparskor funka bra som dina vinterlöparskor. Du kan försöka köpa skor med mindre ventilerade överdelar för att hjälpa till att hålla värmen i det kalla vädret. Du måste dock se till att du inte sätter foten i en slask-pöl om du inte har vattentäta löparskor.
Men med något mer än lätt snö så kommer du nog att behöva trailskor. Dessa är varmare än vanliga skor, de är bra tack vare sitt rejäla mönstergrepp, och funkar bra på snö och slask. De är dock inte lämpliga för isen; Du kan bara finna dig själv ute på hård is med litet eller inget grepp.

Att hitta rätt vinterskor för is är en svår fråga. Du kan prova de produkter du drar över dina skor för lite extra dragkraft från dubbar. Dessa ger dig utmärkt grepp. Det bästa är att du inte behöver köpa ett helt nytt par skor – du behöver bara dra på. Om du någonsin försöker springa på vanliga trottoarer med dessa på, tror folk att du har hästskor på dig.

Dubbskor (vinterlöparskor med dubbar) skor är ett riktigt roligt sätt att förändra löparupplevelsen radikalt – om du inte har något emot att betala priset som sällan är billigt. Tanken är i grunden att dubbarna i sulorna ger dig grepp utan att förstöra själva löpsteget.

Vinterlöaprskor med dubbar är hela skillnaden mellan säker löpning och skada pga halka. Det betyder att du måste vara noga med att välja de bästa vinterlöparskorna med dubbar för just din löpning. Och det finns stort urval att välja bland.

Video-guider: Hur man väljer rätt löparskor + tips

Snygga löparskor – inspiration när du ska välja löparskor online

Källor

Vanliga söktermer:
 • bästa löparskorna 2017
 • test löparskor 2018
 • bästa löparskorna 2018
 • vinterlöpskor test
 • bästa löparskor märke