5 Löparknep: Hur man räknar km utan egen GPS-klocka

2 min


174
7 delningar, 174 poäng

Om du är en dedikerad löpare eller joggare kommer du vilja mäta din framgång med jämna mellanrum. Att mäta hur långt du springer är extra viktigt om du tränar för ett distanslopp, för du kommer behöva springa ett visst antal kilometer varje vecka för att säkerställa att du är i rätt form inför loppet. Hur du räknar kan bero på var du vill springa.

Guide

Knep 1

Spring på en löparbana och räkna antalet varv. En typisk löparbana är 400 meter lång.

Knep 2

Spring på en stig där distansen har märkts ut. Vissa parker har särskilda löparstigar. Leta efter en skylt med stigens startpunkt, där stigens sträcka står. Det kanske också finns andra skyltar längs stigen som markerar vissa milstolpar, till exempel varje kilometer.

Knep 3

Rita upp en karta i förväg med ett verktyg online eller en app, och följ sedan den rutten.

Knep 4

Ta tiden på dig själv när du springer varv eller på en stig så att du vet hur lång tid det tar att springa en viss sträcka. Om du till exempel joggar 1,5 km på 10 minuter och du vill springa 3 kilometer på en väg utan markörer behöver du springa i 20 minuter. Du kan också räkna steg istället för minuter. Ta med en stegräknare till banan eller stigen och se hur många steg som krävs för att du ska jogga 1,5 km. Bär sedan stegräknaren på en väg utan markörer och jogga tills du uppnått önskat antal steg.

Knep 5

Låna en enhet med GPS när du springer. Vissa GPS-klockor är t.ex. särskilt framtagna för idrottare och visar information om sträcka, tid och hastighet. Många smartphone-appar erbjuder samma information.

Tips & Varningar

  • Om du springer på en gata måste du hålla utkik efter trafiken, och bara titta på din GPS eller annan enhet när du är i säkerhet.
  • Rådfråga en läkare innan du påbörjar en ny träningsrutin, särskilt om du varit inaktiv eller om du har problem med hälsan.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

174
7 delningar, 174 poäng