4 Bästa Cykelskorna för Landsväg

343
32 delningar, 343 poäng

Cykeln är så klart något av det viktigaste för en bekväm träning och det är viktigt att den fyller alla dina behov. Men för att optimera träningen är det också viktigt att du har den rätta utrustningen. En viktig del i detta är vilka skor du använder. Det finns nämligen speciella cykelskor som är speciellt utformade för cykling på landsväg. I denna guide går vi igenom vad du ska tänka på när du köper cykelskor och ger dig tips för att hitta modellen som passar bäst för just dig. Vi går också igenom vilka typer som finns och vad de har för olika funktioner.

Populära cykelskor för landsvägscykling


Shimano – RC700 LVG – Vit

Frakt: Fri frakt & fri retur
Lagerstatus: 1-4 arbetsdagar
Produkttyp: Cykelskor


Shimano – RP501 LVG – Svart

Frakt: Fri frakt & fri retur
Lagerstatus: 1-4 arbetsdagar
Produkttyp: Cykelskor


Newline – Bike Road Shoe – Grå/Svart

Frakt: Fri frakt & fri retur
Lagerstatus: 1-4 arbetsdagar
Produkttyp: Cykelskor


Shimano – RP200 Dam LVG – Svart

Frakt: Fri frakt & fri retur
Lagerstatus: 1-4 arbetsdagar
Produkttyp: Cykelskor

Cykling är en av Sveriges största sporter. Det är inte bara ett snabbt och utmärkt sätt att ta sig fram utan du får också bra motion på köpet. Vissa använder bara cykeln för att ta sig till och från sitt jobb eller när de har andra ärenden. Vissa använder cykeln som en motionsform och detta är populärt både hos nybörjare och mer seriösa tävlande. Det finns gott om landsvägar i vårt land så det är aldrig svårt att hitta någonstans att ge sig ut. Du kan också välja själv om du vill cykla i grupp eller själv beroende på vad du föredrar.

Den första frågan du kanske ställer gällande cykelskor är varför du bör välja en speciell cykelsko istället för dina vanliga gympaskor. Cykelskor kommer göra din träning både effektivare, roligare samt enklare och det spelar ingen roll om du är nybörjare eller proffs. Dessa skor är nämligen speciellt designade för att du ska kunna maximera varje tramptag. Du bör också tänka på att dina pedaler ska passa till den typ av sko som du köper.

Köpa cykelskor online

Idag är de flesta av oss inte främmande för att handla på nätet och allt tyder på att denna typ av handel bara fortsätter att öka. Idag kan du köpa både din cykel och all form av utrustning inkluderat skorna via en webbshop. Det finns ett stort utbud och om du letar runt kommer du hitta många shoppar som säljer skor. Det som kan vara knepigt är att veta vilken storlek du ska ha eftersom det är viktigt att skon passar bra på din fot. Det är därför viktigt att antingen prova skor i en fysisk butik så du vet vilken storlek du ska ha. Alternativt bör du se över butikens regler för retur och öppet köp så att du enkelt kan skicka tillbaka skorna ifall de inte passar.

För att göra det enklare att hitta skon du söker ger webbutikerna oftast dig möjligheten att sortera skon efter olika kategorier. Du kan dela upp utbudet efter dam och herr, varumärke, färg och ibland även olika funktioner. Varje sko har också en utförlig beskrivning om vad som är fördelarna med den samt om det är något speciellt du behöver tänka på.

Någonting som också är bra med att köpa skor på nätet är att de flesta sidor erbjuder sina köpare att skriva ett omdöme om skorna. På så sätt kan du läsa vad andra tycker om skon och detta är ett väldigt bra hjälpmedel när du ska bilda dig en uppfattning om en sko.

Typer av cykelskor för landsväg

Oftast när det pratas som cykelskor delas de upp i två olika typer. Den ena skon gör att du sitter fast i pedalen och den andra att du har mer frihet. Sitter du fast i pedalen behöver du göra en liten vridning för att komma loss. Detta kan låta lite obehagligt men det brukar inte vara några problem för de flesta att snabbt få in tekniken. Denna sko är mest effektivast för landsväg på grund av att allt handlar om att få ut så mycket trampeffektivitet som möjligt. Detta innebär också att du alltid kommer ha ett riktigt bra fäste på dina pedaler.

Vad är det då som utmärker och skiljer en landsvägssko från andra modeller? För det första så är den mycket lätt och hårda och detta är medvetet för att du ska få så mycket kraft och energi som möjligt. Sulan har inget vidare grepp eftersom dessa inte är tänkta att promenera i. Hos vissa handlare kan du också få en sko som är formad efter din fot för att uppnå den optimala passformen.

Du bör också ta hänsyn till vilken typ av miljö du ska cykla med. Är du mer träningsinriktad och ska köra intervaller bör du välja en sko som optimerar kraften. Ska du ut och cykla långa sträckor i vinterväder bör du istället kolla på en sko som är anpassad efter vinter och tål regn.

Material och funktioner

När det kommer till material brukar proffsen rekommendera att skon ska vara gjort i ett syntetiskt material. Det är också bra om skon har någon typ av luftventilation för att du ska kunna ventilera dina fötter. Du bör också ha speciella cykelstrumpor som också är gjorda för att ventilera fötterna. På så sätt maximerar du din cykling ytterligare ett steg.

De flesta cykelskor för landsväg påminner om varandra när det kommer till design och utformning. Det finns vissa som kommer med kardborreband och vissa med skosnören. Dessa ligger platt intill skon så att de inte stör eller att det finns risk för att de snurrar in sig i pedalerna. Det vanligaste är att skorna kommer med någon form av kardborre eller liknande fäste speciellt om du tittar på de billigare modellerna. Det som är negativt med kardborre är att det kan vara svårare att få den perfekta passformen om du jämför med ett vanligt skosnöre.

Du behöver aldrig impregnera dina skor innan du använder dem och skulle det vara riktigt blött och kallt ute finns det överdrag som du kan köpa till. Vissa skor är också speciellt gjorda för att kunna användas i vinterväder.

Sulan skiljer sig också mellan olika skor och här är ofta grundregeln att ju dyrare skon är desto mer får du för dina pengar. Det viktiga är att sulan är så styv som möjligt. Då kommer den inte böja sig när du trampar ner pedalen och all kraft kommer användas till att maximera trampningen. Det andra du bör se över är vikten då en dyrare sko oftast betyder en lättare sula. De billiga varianterna är oftast tillverkade i plast men de högre prisklasserna kan också vara tillverkade i andra material. Är du nybörjare räcker det gott och väl med en sula i plast. Det är först när du fått mer erfarenhet och vill uppgradera som det kan vara värt att titta på en sula i ett annat material.

Skillnader mellan damskor och herrskor

Den stora skillnaden mellan dam och herrskor är att damskon oftast är lite smalare i hälen. Det brukar också vara mindre yta mellan själva sulan och skon för att passa en kvinnofot på bästa sätt. I övrigt så är det mest storlekarna som skiljer. Då tjejer oftast har mindre fötter går storlekarna ofta lägre på damsidan. Idag finns det ett lika bra utbud för damer och herrar så det ska inte vara några problem att hitta en bra sko oavsett om du är man eller kvinna.

Vad ska du tänka på när du ska köpa en racersko?

Som alltid innan du ska göra ett köp bör du fråga dig själv vad du har för behov och vad du är ute efter. Det som du främst bör kolla på när det kommer till skor är komfort och passform samt om de ska ha klickfunktionen eller inte. Du bör också kolla så att de kommer passa den typ av pedaler som du använder.

Som vi nämnde tidigare är det vanligast att landsvägscyklister använder de skor som sitter fast i pedalerna. Därför är det extra viktigt att skorna passar till just dina pedaler. Du bör också titta mycket på passformen och se till att skon är rätt utformad. Det räcker inte att kolla på storleken för även om två personer har samma storlek betyder inte det automatiskt att de kan använda samma sko. Det är inte heller säkert att bara för att du har storlek 46 i dina vanliga skor så kommer en cykelsko med samma storlek att passa dig. Du bör också trivas i dem och tänka på att du förmodligen kommer ha på dig dessa flera timmar i sträck. Vissa lägger också in en extra sula i sina skor för att de ska vara så bekväma som möjligt.

Snygga cykelskor för landsväg

Givetvis vill vi alla ha ett par skor som vi tycker är snygga samtidigt som de är bekväma och uppfyller alla våra önskemål. Vad som är snyggt är otroligt individuellt och det gäller att du väljer skor efter ditt eget tycke och smak. För att göra detta så enkelt som möjligt är det smidigaste att använda sökfunktionen om du beställer via en webbshop. Kanske har du ett visst märke som du tycker gör lite snyggare skor än andra? Eller är det en viss färg som du är ute efter? Genom att sortera på detta sätt kan du enkelt få upp de skor som uppfyller alla dina krav. Men det är också viktigt att du inte glömmer bort dina behov. Du bör inte köpa en sko endast för att den är snygg utan också titta på alla andra funktioner som den har.

Billiga cykelskor för landsväg

Att köpa en landsvägscykel kan vara ganska dyrt och det är inte alla som känner att de vill lägga ännu mer dyra pengar på utrustning så som kläder och skor. Som med allt så är det inte alltid den dyraste skon som passar dig bäst. Det viktigaste är att de har den rätta passformen och att du känner dig bekväm när du cyklar. Cykling är idag en stor sport vilket innebär att det finns ett mycket stort utbud av utrustning både på nätet och i fysiska butiker. Du kan enkelt hitta en sko som kostar under 1 000-lappen som passar perfekt till det du vill göra. Det viktigaste är att ha tålamod, titta runt i olika butiker och jämföra olika modeller. På så sätt kommer du hitta en sko som passar för just dina ändamål.

Är det värt att betala mer?

Denna frågan beror ganska mycket på vilken nivå du ligger på som cyklist. Precis som med ditt val av cykel handlar mycket om du är nybörjare eller inte. Har du precis börjat med landsvägscykling behöver du inte den dyraste cykeln eller den dyraste utrustningen. Du kommer märka att de billigare skorna även kan räcka gott och väl. Men om du cyklar på en högre nivå så kan det vara värt att titta på lite dyrare utrustning och skor. Då vet du ju också om cykling är någonting du vill satsa på. Är du däremot tävlingsinriktad kan det vara smart att investera i ett par lite dyrare skor som har alla extra funktioner som du efterfrågar.

Sammanfattning

Precis som det finns flera olika modeller av cyklar finns det idag också flera olika modeller av cykelskor. Det kan därför vara svårt att veta vart du som köpare ska börja titta någonstans. Idag kan du köpa dina skor både på nätet och i fysiska butiker vilket gör valmöjligheterna ännu fler. Det du bör börja med att titta på är att se över dina behov och fråga dig själv vad du ska använda skorna till. På så sätt kan du enkelt få ner utbudet och bara fokusera på de skor som passar dig.

Även om du ska köpa dina skor på nätet är det bra att ha provat ett par stycken så du vet hur de känns när du har de på dig. Då får du också en bättre uppfattning om vilken storlek du behöver. Kom ihåg att det inte rekommenderas att promenera i denna typ av skor då sulan inte har något fäste.

Vanliga söktermer:
  • bästa cykelskorna