Forskarna: Därför bränner lågintensiv träning mycket fett

2 min


183
8 delningar, 183 poäng

Intensiteten på träningen avgör vilken bränslekälla kroppen använder för energi, kolhydrater eller fett. Vid lågintensiv träning använder kroppen fett som bränsle till den arbetande vävnaden. Emellertid är en högintensiv träning generellt mer effektiv, för viktnedgång och minskning av andelen kroppsfett, eftersom en högre total mängd kalorier förbränns.

lågintensiv träning fett

Lågintensiv träning

När man börjar träna är det fördelaktigt att lägga sin träning på en lågintensiv nivå. Enligt mayoclinic.com anses en lågintensiv träning ligga på 40 till 50 procent av den maximala pulsen. Den maximala pulsen kan uppskattas genom att subtrahera personlig ålder från 220. Att promenera, gå på nybörjaryoga, simma lugnt eller utföra trädgårds- och hushållsarbete anses vara exempel på lågintensiv träning.

Fett som bränsle

Enligt Montana State University är fett det dominerande bränslet vid lågintensiv träning. Det tar längre tid för kroppen att utnyttja fettet som bränsle. Vid lågintensiv träning har kroppen tillräckligt med tid för att förbränna fett. Fettet bryts ner och transporters genom blodet till muskulaturen. Vid en ökad intensitet tvingas däremot kroppen till att förbränna kolhydrater, ett snabbare bränsle, men begränsat.

Vikten av intensitet

Även om lågintensiv träning ökar kaloriförbrukningen rekommenderar American Counsil on Exercise en medel- till högintensiv träning för hjärt- och kärlhälsa. Att träna i korrekt pulszon, vilket anges som 50 till 80 procent av maximal puls, innebär att träningen är säker och effektiv. Vid denna intensitet används både fett och kolhydrater som bränsle.

Att minska andelen kroppsfett

För att minska andelen kroppsfett är en högre intensitet i träningen mer effektiv. Fett kommer nödvändigtvis inte att användas som bränsle, men den totala mängden förbrukade kalorier kommer vara högre. Fett förbränns när mängden förbrukade kalorier överstiger mängden konsumerade. Med en hårdare träning förbukas mer kalorier. Jämförelsevis kommer kaloriförbrukningen att avta i samma stund som en lågintensiv träning avslutas, medan den vid ett avslutat högintensivt pass upprätthålls i två till fyra timmar efter passet.

Källor

Vanliga söktermer:
  • bränsle vid ansträngning
  • heart rate vid lågintensiv träning


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    183
    8 delningar, 183 poäng