CheckmarkFaktagranskad

Lågintensiv träning: 4 kraftfulla sätt att bromsa åldrandet

Mellan 40 och 50 års ålder kan åldrandet bli kännbart, och det blir svårare att hålla sig i god kondition när föryngringen av benmärg och muskelmassa avtar. Åldrandet kan, om inte upphöra, däremot bromsas upp betydligt genom regelbunden träning. Om ålderstecken i form av artrit i knä och höfter börjat ge sig till känna kan det vara en god idé att byta träningsvanor från hög-intensiv träning som exempelvis löpning till låg-intensiva övningar.

simning

Promenera

Att promenera regelbundet är en underskattad, men mycket fördelaktig aktivitet, som dessutom inte kräver någon utrustning eller särskild anpassning. Promenaden stärker inte bara hjärt- och kärlsystemet utan även muskulatur och leder. För bästa resultat bör man ta ut stegen så mycket som möjligt med en aktiv gång så att andningen ansträngs något. Använd även armarna för att förstärka steget. 30 minuter om dagen är en bra nivå att sikta på. Promenera ensam, eller med en god vän, hunden samt gå med i en förening. Ta på en ryggsäck med packning för en något större utmaning.

Låg-intensiva Arobicspass

Att träna låg-intensiv aerobics är ett roligt och socialt sätt att få bra kondition samt ett bra alternativ för äldre. Med ambitionen av att aldrig lyfta båda benen från golvet samtidigt, undviks hårda stötar som skulle kunna ge skador på vrister, knän och höfter. Passen leds av en instruktör till musik och koreograferas för att ge en varierad och effektiv träning. Föredrar man dans, rytmik och hög musik är detta ett bra alternativ.

Simning

Att simma är skonsamt mot kroppen och ett mycket bra låg-intensivt träningsalternativ. Vattnet ger flytkraft åt kroppen och gör simning till en varsam träning för skelett och leder. Träningen ger både god kondition och en stärkt benmassa. Kan man inte simma är andra träningsformer i vatten lämpliga, som exempelvis löpning och vattenaerobics. Att lära sig simma är däremot en värdefull färdighet som man kan lära sig under hela livet.

Styrketräning

Styrketräning är inte samma sak som body building eller styrkelyft. Body building handlar om att öka muskelmassa och styrkelyft är en tävlingsform. Styrketräning är en träningsform som syftar till att stärka muskulatur och leder för en god hälsa, snarare än för att se bra ut eller för att prestera. Styrketräning är låg-intensiv och övningarna väljs efter erfarenhet och förmåga. Vikt och antal repetitioner anpassas så att träningen blir effektiv och inte överdrivet tung. Vissa styrkeövningar, exempelvis knäböj eller marklyft, kan vara svåra att utföra korrekt, så en god idé är att rådfråga en personlig tränare (PT) eller en instruktör på gymet för att med rätt teknik träna säkert och effektivt.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)