Så här får du en felfri kroppshållning och springer längre

3 min


184
8 delningar, 184 poäng

Den exakta gränsen mellan att “jogga” och att “springa” är inte helt definierad, man kan helt enkelt beskriva det som en långsam och stadig löparrunda. En sak som experterna är sams om är dock att jogging är en jättebra konditionsövning och kaloriförbrännare. Enligt siffror från Harvard Health Publications kan jogging bränna allt från 360 till mer än 500 kalorier per timme, beroende på din vikt. Oavsett om du precis börjat jogga eller om du gjort det i flera år kan en bättre kroppshållning hjälpa dig undvika skador och få ut mesta möjliga av din träning. Du kan räkna med att kunna springa både längre och snabbare med bra hållning.

löpning

Börja med fötterna

Det kan vara frestande att ta så långa steg som möjligt, men det kommer inte nödvändigtvis göra dig snabbare – faktum är att den här sortens steg kan ge extra stor effekt och få dig att sakta ned. Istället kan du fokusera på att ta korta, snabba steg och hålla kroppen ovanför fötterna. Tänk på knänas position: låt dem inte kollapsa eller böjas för mycket när du joggar. Oavsett vilken del av fötterna som träffar marken först måste du fokusera på att ”rulla” dig upp och genom trampdynorna. Detta betyder att du ska använda trampdynorna för att skjuta ifrån vid varje fotsteg.

Hållning

Stå rak med bröstet uppåt, och luta dig sedan lätt framåt från midjan. Detta är den ideala hållningen för jogging. Det är lätt att låta kroppen böjas framåt när du blir trött. Om du märker att du blir tröttare behöver du påminna dig själv om att hålla huvudet och bröstet uppåt, för det hjälper nästan alltid. Att titta framåt istället för ner mot fötterna är en annan bra teknik. Du kan även fokusera på att engagera gluteus bakom kroppen: låt inte rumpan sticka ut bakom dig som om du satt ned.

Håll koll på armarna

Lite gungande av armarna kan hjälpa kroppen få kraft på ett naturligt sätt, men ta inte i för mycket. Håll armrörelserna minimala men avslappnade och begränsa dem till en enda rörelse, där du gungar framåt och tillbaka vid sidan av din torso. Om du gungar armarna i kors framför kroppen slösar du bara med energi. Fokusera på att engagera kärnan för att minimera rörelserna framför kroppen.

Andas ordentligt

Andas naturligt när du börjar jogga: att ta korta och ytliga andetag kommer göra dig trött mycket snabbare än djupa, långsamma andetag eftersom de begränsar andelen syre du får i dig. När du utvecklar mer uthållighet kan du testa olika andningsmönster som matchar fotstegen, till exempel att andas in vartannat fotsteg och andas ut vartannat fotsteg (se referens 4).

Fokusera på effektiva rörelser

Att jogga kräver viss ansträngning – men för att inte springa in i väggen behöver du se till att du använder energin effektivt. Ha lösa och avslappnade händer när du springer. Även om du pressar dig själv uppåt för varje fotsteg bör du minimera ”uppåt”-delen: om du studsar upp och ned som en gasell slösar du med värdefull energi som kunde ha förvandlats till framåtrörelser. Slutligen bör du fötterna peka rakt framåt under fotsteget. Motstå frestelsen att låta tårna peka utåt, eller att gunga fötterna utåt och sedan tillbaka in, vid varje fotsteg.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

184
8 delningar, 184 poäng