CheckmarkFaktagranskad

Vad bör man förse kroppen med efter intervallpass?

Intervallträning innebär att man utför övningar i intervaller av hög intensitet, följt av en viloperiod. Prestationen kan mätas med hjälp av hjärtfrekvensen, känslan eller takten. Tillräcklig näring tillgodoser kraven som ställs på kroppen under ett ansträngande träningspass. Välbalanserade måltider med den rätta mängden kolhydrater, protein och fett är nödvändiga för att kroppen skall kunna återhämta sig efter en intervallträning.

Vätska

Träningsintervaller med hög intensitetsnivå leder till en ökad värmeförlust och, som ett resultat av detta, vätskeförlust. Få i dig tillräckligt med vätska för att ersätta det som du förlorar via svettningen, och var extra försiktig i varma temperaturer. Sportdrycker är ett bra val om man vill ersätta de förlorade vätskorna, då de oftast innehåller natrium, kolhydrater och elektrolyter, som förloras när man svettas. Att dricka för mycket vätska på en och samma gång när man springer, eller direkt efter ett träningspass, kan dock göra att magen blir upprörd. Ett bra tips för att avgöra om man har tillräckligt med vätska i systemet är att kolla färgen på ens urin. Det borde vara svagt gult eller ha samma färg som citronsaft.

Kolhydrater

Träning, speciellt den intensiva aktivitet som kroppen utsätts för under intervallträning, tar slut på din kropps reserv på glykogen. Genom att få i sig kolhydrater inom en 30-minutersperiod efter en intervallsession så hjälper du din kropp att bygga upp dem igen. Utöver denna konsumtion av kolhydrater direkt efter att du avslutat en session, så bör du få i dig ytterligare kolhydrater under nästa måltid för att försäkra dig om att dina muskler får tillräckligt med den energi som de kommer behöva nästa gång som du tränar.

Protein

På grund av hur intensiv intervallträning är så bildas det små slitningar i muskelfibrerna. Dessa slitningar behöver repareras så att muskler kan bildas. Genom att tillföra protein i dina måltider efter träningssessionerna så kommer dina muskler att återhämta sig och återuppbyggas mycket snabbare. Ät mellan 10 till 20 gram protein inom den första timmen efter att du har tränat. Protein i pulverform, som whey eller rice, är lätta att äta och enkla för kroppen att ta upp, och är en bra del i din första måltid efter din intervallsession. Genom att äta tillräckligt med protein under hela dagen så förebygger man eventuella muskelnedbrytningar.

Balanserade måltider

Tuffa intervallsessioner ökar dina behov för alla näringsämnen, så tillred välbalanserade måltider som innehåller kolhydrater, fett och protein när du är färdig med träningen. Sträva efter en kolhydrat –och proteinhalt i ett 4:1-förhållande och tillför endast en liten bit fett. Några exempel på näringsrika måltider efter en intervallsträning är rostat fullkornsbröd med jordnötssmör eller ett ägg, yoghurt med frukt och müsli, eller en smoothie gjord med proteinpulver, frusna bär och en skiva avokado.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)