CheckmarkFaktagranskad

Vad betyder det om man får kramp när man springer?

Att få kramp när du springer innebär att du plötsligt fått en okontrollerbar sammandragning i en muskel. En muskel med kramp dras samman och kan inte slappna av, vilket ofta orsakar extremt obehag och ofta får dig att sluta träna. Vanliga platser som drabbas av kramp är vaden, hamstrings och quadriceps, för löpare. Löpare kan också få kramp i diafragman, den främsta andningsmuskeln, eller i magen, och båda dessa platser gör det nästan omöjligt att fortsätta springa. Kramper kan uppstå av många anledningar, till exempel uttorkning och trötthet, men de går inte alltid att förhindra.

Symtom på kramp

När du springer uppstår kramp plötsligt. Intensiteten kan variera från ett lätt obehag till en smärta som får dig att stanna upp. Du kanske kommer känna eller se musklerna rycka under huden, eller så kanske det gör ont. Kramper kan vara i allt från ett par sekunder till 15 minuter eller mer.

Muskelkramp

Uthålliga idrottare upplever ofta muskelkramp i början av sin träningssäsong, när musklerna inte är lika vana vid att vara trötta. Du kan också uppleva kramp på långa löpturer, när kroppen blir tröttare. Trötthet kan påverka musklernas förmåga att dra samman och slappna av. Uttorkning kan ibland vara en orsak till muskelkramp, så drick mycket innan du börjar träna och drick lite för varje kvart du är ute och springer. Om du tränar längre än 90 minuter, eller om du tränar i extrem hetta, bör du överväga att dricka något med elektrolyter i, då detta reglerar kroppens viktiga mineraler. Att ha en låg koncentration elektrolyter i systemet kan störa de elektriska system som kontrollerar musklernas sammandragning.

Sidokramp

Om du upplever kramp i sidorna kan det bero på för ytlig andning. Löparcoachen Jeff Galloway rekommenderar att du saktar ner och promenerar i flera minuter, så att du kan andas djupare. Du kan också trycka de två första fingrarna mot den plats där du har kramp och andas djupt. Tryck i ungefär 10 sekunder, enligt rekommendationer från träningsfysiologen och löparcoachen Susan Paul. Stretcha genom att luta dig åt sidan, bort från den sida där du har kramp, då detta också kan hjälpa till att lindra obehaget.

Kramp i magen

Att få kramp i magen kommer definitivt att påverka din löparrunda. Att äta för nära träningspasset, mat som är svår att smälta, och otillräckligt vätskeintag kan vara orsaken till kramp. Håll dig till ett mellanmål innan träningen som du vet att kroppen kan hantera, till exempel en banan eller rostat bröd med lite jordnötssmör. Att dricka mycket vatten eller annan vätska när du springer kan också orsaka kramp i magen. Ta små klunkar regelbundet under träningspasset istället.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)