Sanningen om ”kraftig benstomme” vid viktnedgång [Forskning]

2 min


182
8 delningar, 182 poäng

Din benstruktur kan absolut påverka hur stor kroppen ser ut, vilket alla kvinnor som upplevt puberteten och sett höfterna bli bredare kan vittna om. Om du tappar fett på ett hälsosamt sätt kommer benen dock inte att bli mindre. Istället tappar du fett. Mycket restriktiva dieter och näringsbrist kan dock leda till farlig benförlust.

Grundläggande viktnedgång

Alla har hört uttrycket ”jag har bara kraftig benstomme”, och storleken på dina ben kan få dig att se större ut. Vissa personer har till exempel större kroppshyddor än andra, och ben spelar en viss roll i detta. När du går ner i vikt angriper du dock inte benen. Du tappar fett. När du bränner genom lagren glykogen i kroppen börjar kroppen att bränna fett. Vid extrema program för viktnedgång kan den sedan börja bränna muskler, följt av organ och till och med ben, men det är varken ett normalt eller hälsosamt sätt att gå ner i vikt.

Ben och vikt

Ben utgör mellan 12 % – 15 % av din totala kroppsvikt, enligt läroboken Human Biology. En studie från 2011 som publicerades i Journal of Orthopaedic Research noterar att bäckenet kan växa även när man blir gammal, vilket kan bidra till en synbar tillväxt i höfterna. Benens storlek kan få dig att se större ut, men att tappa fett – inte ben – är nyckeln till hälsosam viktnedgång.

Näringsbrist

Extrema dieter, ätstörningar, och jojobantning kan påverka benens hälsa. En studie från 2006 som utfördes vid Washington University i St. Louis kom fram till att den som bantar utan att träna löper större risk att förlora benmassa. Om du följer en kost som inte innehåller tillräckligt många kalorier för att upprätthålla grundläggande metaboliska funktioner, eller om du har brist på kalcium och vitamin D, förhöjs risken för att förlora bendensitet.

Minskad bendensitet

I takt med att du åldras kan benen förlora densitet, särskilt om du inte får i dig tillräckligt med kalcium och vitamin D. Kvinnor, särskilt vita och asiatiska kvinnor, är mer benägna att drabbas av osteoporos än män, men förlorad bendensitet kommer inte få dig att se smalare ut. Istället får det kroppen att känna sig skörare och ökar risken för att du ska bryta benen. Det kan också leda till en lutande hållning och svårigheter att röra sig.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

182
8 delningar, 182 poäng