CheckmarkFaktagranskad

Bästa kosttillskotten för löpare! Dietister svarar + Studie

Löpning och liknande uthållighetsövningar tvingar din kropp att bränna mycket energi. Att använda bränsle med rätt näringsinnehåll kan ha en stor påverkan på hur du känner dig både under och efter din träning. Var sig du bara vill känna dig frisk och ha energi till nästa pass eller om du försöker slå din bästa tid nästa maraton, gör att använda rätta kosttillskott när du springer dig ett steg närmare till ditt mål.

Vätska med elektrolyter

Det är bara fakta: när du springer så svettas du. Att svettas gör inte bara att du blir uttorkad, speciellt när du springer ute på en varm dag, men också att du förlorar elektrolyter i svetten. Håll dig hydrerad genom att dutta på 15 cl med vätskor varje 20 minuter när du springer. Sportdrycker som har minst 150 mg kalium och 300 mg natrium är dem bästa näringstillskotten och håller elektrolyterna i balans medan de ger kroppen vätskor. Sportdrycker innehåller ofta lite kolhydrater vilket hjälper öka vätskeupptaget och ger musklerna bränsle, vilket ökar din prestation.

Få ett koffeinrus

Koffein stimulerar ditt nervsystem och kan öka din uthållighet i löpning och liknade aktiviteter, rapporterar en studie i ”Journal of Applied Physiology”. För att få ett koffeinrus leta efter tillskott som gel eller tuggtabletter som har ungefär 4 mg koffein för varje kilo kroppsvikt. När du tar koffein när du springer kan det hjälpa din kropp att använda kolhydrater mer effektivt, vilket ger musklerna mer bränsle att förbruka. Koffein påverkar alla olika, så var uppmärksam mot kroppens reaktion för att bestämma om det här rådet hjälper just dig.

Pumpa upp med protein

Under maraton och längre lopp tar kroppens glykogenförvar slut och den får övergå till aminosyror som bränsle. Du måste inta protein, en källa för dessa syror, om du inte vill att kroppen ska börja förbränna musklerna, vilket en löpare självklart inte vill. Det är därför många maratonfunktionärer ger ut jordnötssmörmackor och liknande tilltugg längs loppet. Om det inte finns proteinrika mellanmål, ha proteinpulver i din sportdricka eller ät en protein bar eller liknande produkt. Ha som mål att få i dig cirka 15 gram protein per timme du springer, rekommenderar Bobbi Barbarich, en dietist och redaktör för ”Canadian Running” magasinet.

Fokus på fisk

När du tar fiskolja under ett lopp hjälper oljans naturliga fetter att motverka inflammation i musklerna och lederna och ökar också din energi, skriver uthållighetsidrottaren Mark Becker i en ”Sports Nutrition Insider” artikel från oktober 2011. Det kan även hjälpa med träningsframkallad astma. När du börjar springa, ta en kapsyl med fiskolja. För bästa resultat leta efter en produkt med en DHA och EPA kombinerad nivå på minst 500 mg, rekommenderar dietisten Cassandra Forsythe i en ”Runner’s World” artikel från mars 2011. DHA och EPA är de två fetterna i fiskoljan som har bästa påverkan på löpare.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)