3 studier: Hur kost med mycket fett påverkar träningen

2 min


207
13 delningar, 207 poäng

Även om dina gener och träning har en stor effekt på din prestanda har din kost också det. Kolhydrater är kroppens föredragna källa för energi och verkar alltid vara stå i rampljuset, eftersom de ger bränsle för långa och intensiva träningspass. Att ha en kost med mycket fett kan dock vara bra för träningen, särskilt när det gäller uthållighet. Detta är precis tvärtom mot vad många tror, nämligen att kostens fettinnehåll har en liten effekt på prestandan.

Fettets betydelse

Fett har ett dåligt rykte på grund av dess association med viktuppgång. Fett är dock ett viktigt näringsämne och en viktig del av din kost. Precis som kolhydrater fungerar fett också som en energikälla för din träning. Fett erbjuder kalorier, som många idrottare som följer en diet med högt kaloriinnehåll inte får tillräckligt av, enligt forskare på University of Buffalo. Fett är också viktigt för att kunna absorbera fettlösande vitaminer, inklusive vitamin E, D och A.

Fett och energi

Energilager är en viktig del av träningsprestanda, och det är här som fett kommer in i leken. Även om kolhydrater är kroppens föredragna bränslekälla för träning kommer cirka hälften av all energi du bränner vid måttlig träning från fett. Om du tränar längre än en timme kommer nästan all energi från fett. Om du är en vältränad idrottare börjar kroppen dessutom bränna fett snabbare än för en otränad idrottare.

Kost med mycket fett och träningsprestation

Att följa en kost med högt fettinnehåll förbättrar träningsprestanda och uthållighet. En studie från 2002 som publicerades i tidningen Metabolism undersökte de effekter som en kost med högt fettinnehåll vs en kost med många kolhydrater hade på metabolismen och prestandan hos en grupp cyklister. Denna studie kom fram till att när cyklisterna följde en kost med högt fettinnehåll, där 66 % av kalorierna kom från fett, ökades deras fettoxidation, och uthålligheten förbättrades lite. En annan studie, som publicerades i Journal of the American College of Nutrition 2002, såg också en förbättring av uthållighet hos en grupp löpare när de följde en kost med högt fettinnehåll, där 31 % – 44 % av kalorierna kom från fett, jämfört med kost med lågt fettinnehåll, där 16 % av kalorierna kom från fett.

Rekommendationer

När det gäller träningsprestanda är det viktigt att du får i dig tillräckligt med fett från din kost. American College of Sports Medicine rekommenderar att 20 % – 35 % av kalorierna ska komma från fett för att du ska kunna prestera bättre. Det har föreslagits att du kan förbättra din träningsprestanda om du varierar intaget av fett och kolhydrater baserat på din aktivitets intensitet och varaktighet enligt en studie som publicerades i Journal of the American College of Nutrition. Författarna av denna artikel/studie föreslår att du börjar med en grundläggande kost som består av 20 % protein, 30 % kolhydrater, och 30 % fett. Att öka mängden fett i din kost rekommenderas också för att förbättra prestanda när du tränar på måttlig intensitet under en längre tidsperiod.

Källor

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor6 stjärnor7 stjärnor8 stjärnor9 stjärnor10 stjärnor (15 röster, snitt: 7,20 av 10)
Loading...