Smarta konditionsövningar som är lika bra som Crosstrainern

2 min


182
8 delningar, 182 poäng

En crosstrainer låter dig bränna många kalorier och förbättra hjärtats hälsa utan att utsätta lederna för mycket press. Denna konditionsmaskin har pedaler som sitter fast i glidande rännor som du trycker fram och tillbaka för att arbeta med underkroppen. Många versioner har också handtag som du rör i takt med pedalerna för att öka intensiteten och arbeta med överkroppen. En crosstrainer är mycket effektiv för att nå dina mål för hälsa och fitness, men att hitta andra träningsformer på motsvarande nivå låter dig variera din träning. Variation förhindrar uttråkning och hjälper dig undvika platåer.

Kaloriförbränning

30 minuter på crosstrainern bränner i genomsnitt 355 kalorier för en person som väger 70 kilo. Om du trampar intensivt på en stationär cykel under samma tidsperiod bränner du 391 kalorier. En skidmaskin, som erbjuder rörelser som liknar crosstrainerns, bränner 353 kalorier och löpning på ett löpband i en takt om 8,5 km/h bränner 335 kalorier. En studie som publicerades i Journal of Strength and Conditioning Research i juni 2010 bekräftar att om du tränar så att det känns lika jobbigt på löpbandet som på crosstrainern bränner du ungefär lika många kalorier.

Fitness

Om ditt primära mål är att öka din fitnessnivå kan du använda löpbandet eller trappmaskinen som ett alternativ. En studie som publicerades i Journal of Sports Medicine and Physical Fitness i juni 2004 undersökte de metaboliska och kardiorespiratoriska effekterna av 12 veckors träning, tre dagar i veckan, på en crosstrainer, ett löpband, och en trappmaskin. Forskarna kom fram till att deltagarna fick ungefär likadana resultat när de tränade ungefär lika mycket och intensivt. Studien från Journal of Strength and Conditioning Research framhäver också att löpbandet kan ge samma ökade syrekonsumtion – ett sätt att mäta fysisk fitness – som en crosstrainer.

Låg effekt

Dina fötter är alltid fixerade mot pedalerna när du tränar på crosstrainern, så det är skonsammare mot lederna än löpning eller träningspass med hög intensitet, som stepaerobics eller kickboxning. En stationär cykel eller roddmaskin erbjuder liknande träningssätt med låg effekt. Dr. Edward R. Laskowski på Mayo Clinic noterar även att gång på ett löpband och användning av en crosstrainer utsätter lederna för ungefär lika mycket ansträngning.

Rehabilitering

En fysioterapeut eller läkare kan skriva ut träning på en crosstrainer för att bygga kardiovaskulär fitness och rehabilitera problem med gången. En studie som publicerades i Gait & Posture i juni 2011 visar att gång på ett löpband och träning på en crosstrainer kan förbättra gången hos funktionshindrade deltagare. Cykling kan medföra vissa fördelar när det gäller koordination i benen, men det imiterar inte rörelsen hos gång lika bra som ett löpband eller en crosstrainer.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

182
8 delningar, 182 poäng