Kettlebell Swings vs Löpning (Siffrorna avslöjar sanningen)

3 min


182
8 delningar, 182 poäng

Att träna i minst 30 minuter, fem dagar i veckan, är ett av de bästa sätten att förbättra hälsan på. Kettlebell swings och löpning är båda effektiva sätt att förbättra både konditionen och musklerna. Det kan verka som att de har lika mycket gemensamt som äpplen och päron, men sanningen är att båda övningarna har ungefär samma effekt på din hårt arbetande kropp.

kettlebell swings

Spring som vinden

Att springa är en effektiv typ av konditionsträning som låter dig justera intensiteten efter din egen fitnessnivå. Nybörjare kan börja med lätt jogg medan elitidrottare kör mycket hårdare. Förutom förbättrad kondition kan du också uppleva minskade nivåer kroppsfett när du springer regelbundet. Att springa angriper flera muskelgrupper, inklusive gluteus, hamstrings, quads och vader, samt mag-, rygg- och axelmuskler, vilka arbetar genom att stabilisera din torso och pumpa armarna. Den stora nackdelen med löpning är dess stora effekt – det ständiga nedslaget kan resultera i ömma muskler, leder och ben.

Svinga dig fram

Även om löpning tränar hela kroppen kan kettlebells vara ett mer effektivt träningssätt. De arbetar med nästan alla muskler i kroppen, från nacken till vaderna och allt däremellan. Intensiteten ligger inte så mycket i själva rörelsen, utan i själva kettlebells. Tyngre vikter gör träningen mer utmanande, medan lättare vikter inte kräver lika mycket. Kettlebells har knappt någon effekt alls, vilket ger dig möjligheten att arbeta med konditionen med fötterna stadigt i marken. Om du har problem med axlarna eller ryggen bör du dock konsultera din läkare innan du börjar träna med kettlebells – att svinga en tung vikt kan förvärra dina problem.

Siffrorna ljuger inte

Kettlebell swings och löpning är värdefulla träningsformer att ha på lager: när det gäller att bränna kalorier är de nästan likvärdiga. Enligt en studie som sponsrades av American Council on Exercise brände deltagare i genomsnitt mer än 20 kalorier per minut under ett träningspass på 20 minuter med kettlebells. Det är mer än 400 kalorier på 20 minuter. Man bränner även en imponerande mängd kalorier av löpning. En person som väger 70 kilo kan bränna cirka 372 kalorier när den springer 30 minuter, i en takt om 9 km/h. Om man ökar intensiteten till 12 km/h kommer samma person bränna runt 465 kalorier.

Känn det!

Det är inte ofta man ser en långdistanslöpare med kroppsbyggarmuskler. Detta beror på att löpning inte främjar muskeltillväxt. Istället kommer du märka stora skillnader i musklernas uthållighet, det vill säga musklernas förmåga att upprepa samma rörelse utan att tröttna. Kettlebells förbättrar också musklernas uthållighet, men på grund av den extra vikten bidrar de även till muskeluppbyggnad och styrka. Kettlebells låter dig alltså göra två saker samtidigt: förbättra konditionen och bygga muskler.

Rätt rörelser

Nästan alla kan slänga på sig ett par löparskor och gå utomhus, men att träna med kettlebells är inte riktigt lika enkelt. De kraftfulla, dynamiska rörelserna som krävs för att svinga kettlebells och göra snatches och cleans går oftast inte att lära sig på en minut. För att förhindra skador bör du lära dig rörelserna från ett proffs. Öva med lättare kettlebells för att justera din teknik innan du går vidare till tyngre vikter.

Källor

Vanliga söktermer:
  • kettlebell swing
  • kettlebell effekt


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    182
    8 delningar, 182 poäng