CheckmarkFaktagranskad

Hur många kalorier bränns av 1 timme eller 5 km löpning?

Antalet kalorier du bränner på en timmes jogging beror på många olika faktorer. De två största faktorerna är din vikt och din hastighet. En generell regel är att du bränner fler kalorier per timme om du springer snabbare och väger mer. Du kan också öka kaloriförbränningen genom att öka din löprundas intensitet, till exempel genom att springa uppåt.

Kalorier per timme

Bekväm hastighet

Att springa i en bekväm hastighet om 8 km/h kommer få en person som väger 57 kilo att bränna 480 kalorier per timme. En person som väger 70 kilo bränner 596 kalorier, och en person som väger 84 kilo bränner 710 kalorier. Om man springer lite snabbare, till exempel 8,3 km/h, kommer få samma personer att bränna 540, 670 respektive 800 kalorier per timme.

Snabba på lite

Att springa snabbare bränner fler kalorier per timme. Om man springer i en hastighet om 9,5 km/h får personerna i ovan exempel att bränna 600, 744 respektive 888 kalorier per timme.

Kalorier bränns för 5 km

Många som joggar på fritiden ger sig ut för att bränna kalorier, men att kalkylera förbränningen för särskilda sträckor kan vara svårt utan teknisk utrustning. Det bästa sättet att kalkylera hur många kalorier en joggare bränner per kilometer är att använda en formel med faktorer som deltagarens vikt, men ålder och miljö kan också påverka. Även om siffrorna kan variera är löpning och jogging en av de billigaste och bästa träningsformerna, och ett av de snabbaste sätten att ta hand om kroppsfett.

Experternas åsikter

Ju mer syre någon använder under fysisk aktivitet, desto fler kalorier kommer personen att bränna. Som en anaerobisk övning får jogging personen att brista i syre rätt snabbt. Forskare på Syracuse University bestämde sig för att mäta den faktiska kaloriförbränningen hos 12 män och 12 kvinnor medan de gick och sprang i nästan 1,6 kilometer. Deras studie, som publicerades i Medicine & Science in Sports & Exercise, kom fram till att män brände i genomsnitt 124 kalorier när de sprang, och kvinnorna brände 105. I samma rapport kom experterna fram till en metod som de anser vara det bästa sättet att kalkylera den totala kaloriförbränningen per 1,5 kilometer. Ta 0,75 gånger din kroppsvikt i amerikanska punds. En joggare som väger 68 kilo och springer 6 kilometer bränner alltså cirka 450 kalorier.

Betydelse

Eftersom jogging bränner kalorier så effektivt är det ett av de bästa sätten att hela sig i form. Den enkla lösningen för kaloriförbränningen som tagits fram av experter tar bara hänsyn till vikt och antal kilometer, men det hjälper motionärer att effektivt hålla koll på hur många kalorier de förbränt per träningspass. Till skillnad från vad man kan tro är hastighet inte en viktig faktor, vilket nog kan vara uppmuntrande för de som joggar i bekväm takt. Den genomsnittliga joggaren kan springa sex kilometer på under en timme, vilket betyder att det inte tar så lång tid att gottgöra en Big Mac man ätit på lunchen.

Att överväga

Vikt är den viktigaste faktorn när det gäller att bränna kalorier per timme, men andra faktorer – som ålder och miljö – påverkar också. Ju äldre en person är desto långsammare arbetar dennes metabolism, vilket innebär att kroppen blir mindre effektiv på att bränna kalorier. Forskare har också upptäckt att löpning utomhus bränner cirka 5 % fler kalorier än löpning på ett löpband, tack vare vindmotståndet och den lite tuffare terrängen. En ännu bättre metod för att skära ner på kalorier är att jogga i vatten, vilket låter löpare bränna dubbelt så många kalorier per minut som de gör när man joggar på land.

Fördelar

Att springa och jogga har många fördelar för hälsan, till exempel sänkt blodtryck, maximerad potential för lungorna, och att stärka hjärtat. Många löpare upplever också en euforisk, ibland nästan beroendeframkallande, reaktion under aktiviteten, eller direkt efteråt. Detta utsläpp av betaendorfiner är kroppens sätt att lindra smärta, men det skapar också en positiv psykologisk känsla av lycka och upphetsning. Vissa läkare menar att löpning fungerar lika bra som psykoterapi när det gäller att behandla patienter med klinisk depression eller drogmissbruk, för det stärker patienterna både fysiskt och emotionellt, vilket låter dem ta tag i sina liv.

Varning

Även om löpning utomhus är bättre för att bränna kalorier än tid på löpbandet ökar det också risken för skador. Det nedslag som kroppen får på hårda ytor kan leda till vanliga skador som benhinneinflammation, eller mer allvarliga tillstånd som vrickningar eller skador i ligamenten. Innan man utför denna ansträngande aktivitet rekommenderas det att man genomgår en fysisk undersökning för att se till att de inte har några tillstånd som gör det skadligt, eller till och med dödligt, att springa.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)