Hur kan intervallträning öka löpartempot?

2 min


166
6 delningar, 166 poäng

Sprinters kan berätta för dig att de flesta har samma mål inför varje löparrunda eller träningspass: att bli snabbare. För olympiska löpare kan skillnaden mellan silver och guld mätas i hundradelar, ibland tusendelar, sekunder. Ett sätt som en löpare kan öka takten på är genom intervallträning.

Anaerobisk metabolism

Att spurta involverar en annorlunda stil och färdigheter än distanslöpning. Spurtare måste nästan helt och hållet förlita sig på anaerobisk energi, där kroppen bränner syre som redan finns i kroppen, istället för att ta in syre genom andning som distanslöpare gör. När en tävlingslöpare spurtar i 10 sekunder har denne inte tid att andas in och ut eftersom det använder för mycket energi, som måste användas till hastighet.

Den anaerobiska energin lagras inuti musklerna. När kroppen avslutar en anaerobisk metabolisk period släpper den ut mjölksyra, vilket kan orsaka kramper. Kroppen når ett stopp; hjärtat och lungorna börjar ersätta det syre och den energi som används under den anaerobiska perioden.

Hur intervallträning hjälper

Intervallträning tränar faktiskt kroppen att förlänga den anaerobiska kapaciteten så att du kan spurta snabbare och längre. Intervallträning involverar en intensiv träning som följs upp av korta återhämtningsperioder, som sedan följs av en till intensiv period.

Ett exempel innebär att man byter hastighet när man springer varv. Under ett intervallvarv börjar löparen med att jogga en fjärdedels varv långsamt. Sedan byter han till en snabb jogg i ett fjärdedels varv, och spurtar sedan helt och hållet under ett halvt varv. Efter spurten joggar löparen snabbt i ett fjärdedels varv till, och joggar sedan långsamt i ett halvt varv, och upprepar detta i minst 1,5 km.

Under intervallvarv använder de intensiva perioderna sig av anaerobisk metabolism som bygger upp mjölksyra. Under de långsammare hastigheterna hjälper hjärtat och lungorna till att skingra mjölksyran genom att pumpa in syrerikt blod till benmusklerna. När musklerna är fulla av syra kan de hantera en till anaerobisk period innan du återvänder till en aerobisk metabolism. När dessa olika cykler uppstår bygger benmusklerna långsamt starkare kapillärer, och de kan hantera mer och mer innan de tröttas ut. Som ett resultat av detta kan en spurtare, istället för att sakta ned mot slutet, upprätthålla höga hastigheter under längre perioder.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

166
6 delningar, 166 poäng