CheckmarkFaktagranskad

Guide i 6 steg: Hur du håller vätskebalansen i 5 km-lopp

Ett lopp på 5 km är inte mycket när man jämför med ett maraton eller ett 10k-lopp, men det är ändå viktigt att hålla järnkoll på vätskebalansen innan man springer.

Guide

Steg 1

Börja tidigt. För att säkerställa att din kropp har tillräckligt med vätska är det viktigt att du inte lider av vätskebrist redan dagarna innan du springer 5 km-loppet. Drick flera glas vatten om dagen under dagarna innan loppet.

löpning

Steg 2

Avgör hur du kan springa och vad du har för mål. För en maratonlöpare är 5k meter inte mer än en daglig träning, och vätska under loppet är inte lika viktigt. De flesta dricker inte en enda gång under 5 km-loppet. Men om du inte har lika mycket erfarenhet eller om du inte är van vid längre sträckor kan det vara bra om du bär med dig en vattenflaska när du springer. Det finns förmodligen inga vattenstationer under ett 5 000-meterslopp.

Steg 3

Kontrollera hur du svettas. Du behöver ersätta den vätska du förlorar när du svettas, så ju mer du svettas desto mer behöver du dricka.

Steg 4

Drick mycket vätska under tävlingsdagen, men vänta inte med att dricka till precis innan loppets början. Drick vatten eller sportdrinkar ett par timmar innan loppet för att fylla på ordentligt, men bara ett par klunkar vid startlinjen eftersom för mycket vätska kan tynga ner dig och göra att du saktar ned. Det tar cirka 20 – 30 minuter för vatten att absorberas av kroppen.

Steg 5

Håll ett öga på vädret. Du behöver dricka mer inför ett 5 km-lopp om det är varmt eller fuktigt väder, men glöm inte att du svettas även när det är kallt, så det är viktigt att dricka vatten oavsett vilken tid på året det är.

Steg 6

Drick mer efter 45 minuter. Om du kommer springa längre än så måste du se till att dricka lite vatten. Detta tidsförslag gäller även vätska under träningen. Många experter säger att man inte måste vänta till man är törstig innan man dricker: de tror att man redan har förlorat en märkbar mängd vätska när man börjar känna av törst.

Tips & Varningar

Titta på din urin för att se om du har druckit tillräckligt för ett 5 000-meterslopp. Om det är mycket gult har du inte druckit tillräckligt med vatten, och om det är ljusgult eller nästan klart har du varit mycket duktig på att dricka tillräckligt.

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)