CheckmarkFaktagranskad

7 steg: Hur du rengör och får bort rost från vikter [GUIDE]

Järnvikter som har förvarats eller inte använts under en längre tid kan rosta, vilket gör dem osäkra att använda. Trots det behöver du inte kasta dem, sälja på loppis eller köpa nya. Det finns flera rengöringsmetoder som kan få dina gamla vikter att se ut som nya. Det är inte svårt, men kan vara lite krångligt. Om en metod inte fungerar behöver du prova en annan.

hantlar rost rengöra

Skydda och förbered

Steg 1

Lägg en presenning eller gamla tidningar över din arbetsyta. Detta skyddar ytan från spill eller rostdelar som kan falla av under rengöringsprocessen. Sätt på dig gummihandskar för att skydda händerna.

Steg 2

Ta dina vikter och en ståltrådsborste till en vattenkälla med en slang. Spola av vikterna och skrubba dem med en ståltrådsborste för att få bort smuts och ytlig rost, och för att förbereda dem för en detaljerad rengöring. Se till att skrubba kanterna och i hålen. Om din borste inte får plats i hålen kan du använda sandpapper.

Steg 3

Skölj vikterna och torka omedelbart av dem med en ren trasa. När de är torra kan du ta dem till din arbetsyta för att jobba med den svåra rosten i och runt alla veck och kanter.

Återställningsmetoder

Steg 1

Lägg vikterna i en stor, galvaniserad hink och häll Coca-Cola, eller en liknande kolsyrad dryck med fosforsyra, över dem. Täck alla vikter med vätskan. Syran hjälper till att lösa upp eventuell kvarvarande rost. Låt vikterna ligga i vätskan i tre till fyra dagar, och vänd på dem dagligen. Skölj vikterna och ta bort envis rost med din ståltrådsborste. Efter en slutlig sköljning kan du torka dem med en ren trasa. Om all rost gått bort kan du hoppa till steg 4, annars kan du prova vinägermetoden.

Steg 2

Häll lika mängder vit vinäger och vatten i din hink. Sänk ner vikterna i blandningen och låt dem ligga där i tre dagar. Skölj vikterna och ta bort eventuell envis rost med ståltrådsborsten. Skölj dem igen och torka dem med en ren trasa. Om all rost gått bort kan du hoppa till steg 4, annars kan du prova en rostborttagning.

Steg 3

Applicera ett lager rostborttagning på de rostade områdena med en målarpensel. Låt produkten sitta i 20 – 30 minuter, eller enligt anvisningar, för att ta bort rosten. Skölj vikterna och torka dem med en ren trasa.

Steg 4

Applicera en stor mängd 3-i-1-olja på en ren trasa och torka av varje vikt för att skydda dem mot att rosta i framtiden. Låt det vara kvar i 30 minuter och torka sedan av dem igen med en ren trasa för att ta bort överflödig olja.

Tips & Varningar

Sprejmåla vikterna för att skydda dem mot rost. Välj en sprejfärg med grundfärg och låt utrustningen torka helt innan användning.
Arbeta i ett utrymme med god ventilation.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)