CheckmarkFaktagranskad

Hur Omega 3 botade allergi och lyfte Karins träning till elitnivå

Förra våren presenterade vi en av Sveriges bästa och mest framgångsrika idrottskvinnor. Men kanske också en av de mest okända: Karin Johansson. Utövare av extremsporten triathlon och en världsstjärna. Hon når fortfarande nya framgångar i den idrottsgren som kallas världens tuffaste.

En given fråga, då som nu: Vad är det som får en vanlig glad, positiv och tänkande tjej att ägna sig åt en sådan idrottsgren? Frivilligt…

– Triathlon är en livsstil som man väljer. Jag är nog i grunden en tävlingsmänniska och tycker dessutom att det är vansinngt roligt att träna, säger hon med ett mjukt skratt.

Man förstår att hon själv, som är inne i sporten, inte tycker att det är särskilt märkvärdigt och med den inställningen är det kanske heller inte så konstigt att hon blivit så framgångsrik att hon platsar i den yppersta eliten. Men lite märkvärdigt är det nog i alla fall att denna, 170 centimeter långa och cirka 65 kilo ”tunga”, tjej förvandlas till ett veritabelt kraftpaket när hon släpps loss på tävlingsbanorna.

Hon försöker förklara så att även en oinvigd ska kunna begripa.

– Det är nog helt enkelt så att jag vill vara bäst. Dom brukar jämföra mig en en maskin. Tryck på knappen och jag går ända fram till mål! Men den här gången är det inte hennes idrottsliga prestationer vi vill berätta om, utan något mer personligt som har att göra med hennes livsföring och som har förändrat den radikalt. Hon kom fram till slutsatsen att byta sina regelbundna cortisonsprutor, som hon tog för svårartade allergibesvär, mot – fiskolja!

– Jag har lidit i många år av allergi, vilket också inverkat negativt på mina prestationer. Värst har det varit mellan april och september. Det är bland annat massvis med pollen som ställt till det, berättar hon.
-Men i mars förra året, när jag var på en av mina regelbundna kontroller hos min kiropraktor så kom han med ett förslag. Jag går hos honom mest i förebyggande syfte, men har naturligtvis stor nytta av honom även när det gäller eventuella skador.

– Han gillade inte att jag tog så många cortisonsprutor mot mina allergiska besvär utan föreslog i stället att jag skulle börja med att äta fiskolja i kapselform. Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till en början, men jag litade på honom och tyckte att jag inte hade något att förlora på att prova och det har jag definitivt inte ångrat.

– Sedan dess har jag kört med ”maxdos”, åtta kapslar om dagen och inte behövt ta en enda cortisonspruta. Det fungerar hur bra som helst. Och det bästa är att jag vet att fiskoljekapslarna innehåller det bästa fett man kan få i sig. Fiskolja är ju en naturprodukt, jämfört med exempelvis cortisonet som innehåller kemikalier. Kan man uttrycka det enklare? 
Utan att på något sätt ”predika” talar sig hon gärna varm om fiskoljan.

– Man behöver inte, som jag, vara elitidrottare för att må bra av fiskolja. Det gäller nog alla. Inte minst då alla allergiker, som ofta tar olika mediciner mot sina besvär. Jag kan verkligen rekommendera fiskoljekapslarna. På mig har dom i alla fall fungerat jättebra. Fiskoljan stärker hela kroppen och har en positiv inverkan på immunförsvaret, säger hon med eftertryck. Hon om någon borde ju veta, med tanke på den idrottsliga verksamhet som hon utövar. Och hon vet också att berätta att exempelvis det norska skidlandslaget kör hårt med fiskolja. Kanske inte enbart för att norrmännen generellt har närmare till den råvara, ur vilken fiskoljan utvinns. Krävs det en speciell kosthållning när man tävlar i en så extremt krävande sport som triathlon?

– Nej, egentligen inte. Åtminstone inte i mitt fall. Jag äter väl ganska normalt och tycker om det mesta. Gärna svensk husmanskost.
– Men annars inga hemligheter. Jag äter ett jättebra kosttillskott som består av vitaminer och mineraler. Det är det enda.

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)