GUIDE: Hur du skyddar knäna under löpning (läs tips nr2!)

2 min


183
7 delningar, 183 poäng

Att springa erbjuder stora fördelar för den mänskliga kroppen. Det stärker hjärtat och lungorna, förbättrar blodcirkulationen, och gör benmusklerna starka och tonade. Trots alla dess fördelar finns det dock en stor nackdel: det är tufft för knäna! Som tur är kan du reducera den dunkande effekt som löpning har på knäna.

löpning

Guide

Steg 1

Bär skor av hög kvalitet. Som en löpare är det smart att tänka på skorna som en viktig investering. Det är tufft att springa och det utsätter kroppen för en otrolig ansträngning, framför allt knäna. Att bära ett par löparskor av hög kvalitet i korrekt storlek kommer göra mycket för att du ska bli en mer bekväm och kapabel löpare, och minskar effekten och chocken knäna utsätts för vid varje nedslag. en sko av hög kvalitet erbjuder en fast och flexibel sula med bra stöd, och tillräckligt sidostöd för att hindra vaderna från att röra sig för mycket. En kvalitetssko behöver inte vara en dyr sko. Utvärdera och prova olika par skor för att kontrollera funktionalitet och prestanda, oavsett vad de kostar.

Steg 2

Spring på mjukare ytor. Försök springa på gräs istället för asfalt eller betong. Det intensiva dunkande som knäna utsätts för förstärks när du springer på hårda, icke-flexibla ytor. Andra alternativ är att springa på sandstränder, trail running i skogen, eller på ett löpband hemma eller på gymmet.

Steg 3

Tappa överflödig vikt. Löpare som är överviktiga utsätter knäna för extremt mycket stress. Att springa är svårt nog för knäna även utan övervikt. För varje halvt kilo du tappar minskar du ansträngningen för knäna när du springer med cirka 1,3 – 1,8 kilo.

Steg 4

Värm upp. Stretcha knäna och underkroppen innan du börjar springa. Oavsett om du gör squats, hoppar korshopp, eller gör något helt annat, så måste du alltid mjuka upp och stretcha knäna för att förbereda dem för en löptur. Ett flexibelt och mjukt knä är ett knä som presterar bättre och som löper mindre risk för att skadas under en springtur.

Vanliga söktermer:
  • skydda knäna löpning*
  • springa skydda knäna


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    183
    7 delningar, 183 poäng