Hur många kalorier bränner man genom att tugga?

3 min


170
6 delningar, 170 poäng

Om du vill gå ner i vikt vet du säkert redan hur viktigt det är att räkna kalorier. Kalorierna i maten du äter är viktiga, men vad gäller för alla de kalorier som du bränner när du tuggar all utsökt mat? Hur många kalorier bränner du egentligen, och är de något att räkna med?

äta tugga

Något att bita i

Det finns en vanligt förekommande tabell på olika viktnedgångsforum på internet, som sägs komma från högt respekterade Mayo Clinic, som säger att en genomsnittlig människa bränner cirka 11 kalorier i timmen av att tugga. Det finns dock ett problem med detta ”faktum”: det finns inte angett någonstans på Mayo Clinics hemsida. Det kanske är ett misstag, men sannolikheten är större att vare sig Mayo Clinic eller någon annan större medicinsk verksamhet har forskat om, och publicerat, de kalorier som man bränner under vardagliga aktiviteter. Varför? För att individuella aktiviteter inte kan ge en klar bild av hur mycket du bränner på en dag.

Räknas det att tugga?

Det är sant att din kropp hela tiden bränner kalorier, i allt du gör, men detta kan delas upp i två delar: din vilande metaboliska förbränning, och din fysiska aktivitet. Din vilande metaboliska takt (RMR) är den mängd energi som bränns för att din kropps basala funktioner ska fungera, t.ex. matsmältningssystemet som ju inkluderar tuggande. Så en genomsnittlig läkare eller expert på viktnedgång skulle anse att de kalorier som bränns genom tuggande bara är en del av RMR, och inte en fysisk aktivitet.

Vad är fysisk aktivitet?

USDA definierar fysisk aktivitet som ”kroppsliga rörelser som kräver energi”, men noterar att ”vissa fysiska aktiviteter är inte intensiva nog för att främja” viktnedgång eller förbättra din allmänna hälsa. Aktiviteter som tuggande, mathandling och lätta hushållssysslor höjer inte pulsen tillräckligt för att bränna en relevant mängd kalorier. De rekommenderar 30 minuters mellanhög till intensiv aktivitet per dag, som snabba promenader, cykling eller tyngdlyftning.

Ett bättre sätt att räkna

För att faktiskt tappa vikt bör du hålla koll på din dagliga kaloriförbrukning och äta färre kalorier än kroppen använder. Det här är inte så svårt som det låter: du behöver räkna ut din vilande metaboliska förbrukning, och sedan lägga till de kalorier du bränt samma dag genom intensiv aktivitet, som jogging eller simning.

Kalorier in, kalorier ut

Viktnedgång sker när kroppen förbrukar fler kalorier än den konsumerar. För dagbok för att hålla koll på hur många kalorier du äter på en dag och på hur många du bränner genom fysisk aktivitet. Räkna ut din RMR, som kommer vara ungefär likadan varje dag men ändras lite när du går ner i vikt, och lägg till kalorierna du bränner genom fysisk aktivitet. Subtrahera sedan de kalorier du ätit och druckit.

Varning

Kom ihåg att det nästan är omöjligt att räkna kalorier med 100 % säkerhet, så det är okej att runda av lite. Det kanske står att en maträtt innehåller 541 kalorier, men den kan lika gärna innehålla 535 eller 550 kalorier. Precis som du inte behöver räkna kaloriförbrukning genom vardagssysslor behöver du inte heller oroa dig över exakt hur många kalorier du bränt. Kom ihåg att det är den större helheten som räknas när du räknar kalorier, så kommer du att nå framgång.

Vanliga söktermer:
  • hur många kalorier förbränner man per dag
  • hur mycket kalorier bränner man på en dag
  • hushållssysslor förbränning


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    170
    6 delningar, 170 poäng