Hur man köper RÄTT crosstrainer med liten budget [GUIDE]

2 min


179
7 delningar, 179 poäng

Att köpa en crosstrainer – en elliptisk (stegrörelse) träningsmaskin – kan vara svårt. Skillnaden mellan olika märken och modeller är inte alltid helt uppenbar, men genom att läsa på om produkterna kommer det leda till att du gör ett bättre köp för just dina behov.

Ellipticals

Storlek och steghöjd

Steghöjden avgör många gånger storleken på maskinen, och avgörs av längden på rörelsen när foten trampar runt. Stora maskiner har ofta utrymme för långa rörelser, medan mindre, mer kompakta maskiner ger mindre rörelseutrymme. Storleken på maskinen avgörs främst av utrymmesskäl och personliga preferenser. Fundera över utrymmet där maskinen ska stå innan du väljer att köpa. Enligt Mayo Clinic är hållningen avgörande för en god träning. Du bör kunna trampa med blicken högt, axlar bak och med en aktiv bukmuskulatur.

Inställningsmöjligheter

Enklare modeller saknar ibland avancerade inställningsmöjligheter, men de flesta modeller i mellan- eller högprisläget har en elektronisk kontrollpanel för maskinens funktioner, exempelvis träningsprogram och egen musik. Maskinerna har ofta vätskebehållare och en del har möjligheten att mäta hjärtfrekvens för pulszonträning. Tänk på att för många funktioner kan komplicera träningen. Välj den maskin som du redan idag är bekväm med.

Träningsprogram

Kontrollpanelen har inställningar för träningsprogram. Enklare maskiner har få möjligheter och kan innebära att den enda justeringen är motståndet. Andra har förprogrammerade pass som exempelvis intervall, klättring eller tidsbaserad träning. Om du behöver extra motivation i din träning kan valmöjligheter vara ett bra alternativ. Testa funktionerna och programmen i butik före köp.

Driv

Det finns två olika typer av stegmaskiner – driv bak, eller driv fram – och avgörs av placeringen för den faktiska rörelsen. Framdrivna maskiner är vanligtvis billigare och mindre i storlek. The American College of Sports Medicine (ACSM) informerar om att de flesta verkar föredra makiner med driv bak med anledning av bättre inställningsmöjligheter och naturligare rörelse. Väljer du en maskin med framdriv rekommenderar ACSM att maskinen ska ha rörelseanpassade pedaler, annars riskerar du en stötig och onaturlig rörelse.

Källor

Vanliga söktermer:
  • cross trainer


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    179
    7 delningar, 179 poäng