CheckmarkFaktagranskad

5 Steg: Hur man slutar höja huvudet när man simmar [GUIDE]

Att lyfta huvudet upp och ovanför vattenytan för att ta ett andetag kan verka korrekt för en nybörjare, eftersom det låter dig slippa en kallsup. Men att göra så kan faktiskt vara oproduktivt, eftersom det förstör din kroppsposition och sinkar din hastighet. Rulla istället ansiktet lätt mot sidan, med merparten av huvudet i vattnet, för att få ett mer strömlinjeformat simtag. Öva regelbundet för att bli bekväm med den rätta tekniken.

simning crawl

Guide

Steg 1

Fokusera på din kropps position medan du simmar freestyle: en korrekt position gör att du lättare kan rotera huvudet och kroppen. Sträck ut kroppen medan du har höfterna och axlarna i en linje. Dra in naveln mot ryggen och låt skulderbladen sjunka ner mot ryggen. Lyft höfterna för att hålla torson och huvudet nere i vattnet.

Steg 2

Andas i fickan: rörelsen i freestyletaget skapar en luftficka på andningssidan. Att rotera huvudet tills bara ett öga är ovanför vattenytan ger dig tillräckligt med utrymme för att föra munnen till ytan och dra ett andetag.

Steg 3

Se åt sidan när du för upp munnen till ytan för att andas. Att rotera så mycket att du tittar uppåt kan förstöra din kroppsposition, tillsammans med andningen, men att ha ett stadigt andningsmönster hjälper dig hålla huvudet i vattnet i stället för att lyfta det. Använd poolens sidovägg som en guide när du roterar huvudet: det ena ögat, som roterar ovanför ytan, bör titta rakt på sidoväggen.

Steg 4

Andas ut fullständigt innan du försöker andas in igen. En produktiv inandning kräver att lungorna är tomma – ett halvt andetag kan göra att kroppen inte får tillräckligt med syre, vilket kan leda till ångest och göra att du lyfter huvudet för att kippa efter luft. Andas vartannat till vart fjärde simtag som du tar, istället för varje simtag, då det kan hjälpa dig att andas ut fullständigt innan du vänder huvudet för ett nytt andetag.

Steg 5

Utför övningar för att öva på att andas utan att lyfta huvudet. Skjut iväg från väggen med ansiktet ner i vattnet, och sträck ut den vänstra armen framför dig medan den högra armen vilar vid höften. Sparka i mellanhög hastighet. Rotera huvudet lätt till höger när du behöver andas, tills dit högra öga är ovanför vattenytan, och ta ett andetag. Vänd tillbaka huvudet mot poolens botten. Simma två till sex längder.

Tips & Varningar

Om du fortsätter ha problem med att hålla huvudet i vattnet bör du uppsöka en certifierad siminstruktör för att få råd. Denna kan hjälpa dig finslipa din hållning och teknik när du simmar freestyle.

Få alltid medicinsk rådgivning innan du börjar utöva en ny sport eller ett nytt träningsprogram. Informera läkaren om skador eller kroniska hälsotillstånd som kan störa simningen eller den generella träningen.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)