CheckmarkFaktagranskad

Vanlig obalans i höften ger katastrofala löparskador [Orsaker + Lösningar]

Bäckenet spelar en central roll när man springer. Musklerna i dina höfter förser din ryggrad och undre kropp med stabilitet, vilket förhindrad skador och gör det lättare att uppehålla en god hållning. Problem uppstår när löpare upplever avvikelser i sina höfter och bäcken i form av dålig muskelbalans. Om problemet förblir obehandlat, så kan det leda till skador och en paus från löpandet. Att rätta till dessa obalanser och fokusera på din stabilitet är nyckeln till att få stanna på vägen.

Orsaker

Bäckenområdet har djupa stabiliseringsmuskler som kallas höftböjarmuskler. När du springer så ger dessa muskler stabilitet för områdena i underkroppen, vilket innefattar höfterna, knäna och vristerna. Om höftböjarmusklerna blir svaga eller om en av sidorna blir starkare än den andra, så börjar underkoppens muskler att arbeta och kompensera genom att ta sig an detta extra arbete. Eftersom dessa muskler inte är designade för att utföra höfternas arbete, så kan de bli överanvända och man kan få andra biomekaniska skador.

Skador

Enligt ”Runner’s World”, så är en otillräcklig stabilisering i höftmusklerna en av de vanligaste orsakerna till skador i löpare. Några höftrelaterade skador är patellofemoralt smärtsyndrom, Akillestendinit, iliotibialbandssyndrom och smärta i ländryggen. En obalans kan också leda till en stramhet i andra muskler, som knäsenorna och sätesmusklerna, vilket ger dem en högre risk att få sträckningar, bli överbelastade och få splittringar.

Lösning

Det rätta sättet att korrigera en obalans i höfterna och eliminera avvikelser i bäckenet är att stärka musklerna i höfterna och kroppens mittparti, vilket inkluderar magmusklerna, musklerna i ländryggen och sätesmusklerna. Så snart som musklerna är tillräckligt starka, så kommer de att kunna klara av arbetsbelastningen när du springer och behålla underkroppens stabilitet och balans. För att förhindra att musklerna försvagas eller kommer i obalans, så måste löpare delta i regelbundna core-stärkande träningar för att behålla denna balanserade, hälsosamma kondition.

Övningar

Många av de övningar som används för att korrigera obalanser i höfterna kan göras med enkla verktyg som motståndsband och stabilitetsbollar eller utan några verktyg över huvud taget. Sittande eller stående sid– och frambenslyft kan göras utan motståndsband, detsamma gäller lateral shuffles. Glute bridges, standing wood choppers och enbenta squats kan utföras utan verktyg. För extra stabilitet som kompletterar din höftstyrka, så bör du förbättra styrkan i kroppens mittparti med övningar såsom plankan, crunches och supermans för att rikta in dig på dina magmuskler och ländrygg.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)