Bra gymövningar och fördelarna med trappor

2 min


165
6 delningar, 165 poäng

Du kan göra massor av övningar på gymmet. Att använda trappor som en del av träningen kan tillföra en rolig och utmanande dimension. De flesta människor får de resultat de önskar genom en kombination av olika träningssätt – lägre kroppsfett, förbättrad muskeltoning och bättre fysisk prestanda.

Kroppsviktövningar

De flesta gym har en öppen avdelning med många träningsmattor som du kan använda för att göra kroppsviktövningar. Att använda mattorna kan minska effekten på lederna om du lider av smärta eller skador, och mattorna kommer också att mjuka upp smällen du får ta om du ramlar. Populära kroppsviktövningar som förbättrar fysiken och prestandan inkluderar squats, utfall, hopp med tårna, att sitta mot väggen, armhävningar, pullups, tricep dips, crunches, plankan, hyperextensions, att springa på sidan i trappor, och burpees. Även om du kanske tror att kroppsviktövningar är ett ”enkelt” val bör du inte underskatta vilket tufft träningspass de kan utgöra.

Viktövningar

Viktträning – även känt som styrketräning eller motståndsträning – är mycket effektivt när det gäller att reducera kroppsfett och öka smal muskelmassa och toning, och för att förbättra styrka och uthållighet. Det kan verka skrämmande att börja träna med vikter om du aldrig gjort det förut, men fördelarna är väl värda utmaningen. Om du inte känner dig tillräckligt självsäker kan du be en tränare visa dig runt och lära dig några nyckelövningar: ”de stora tre” – squats, marklyft och bänkpress – och några kompletterande övningar som utfall, benpress, vadhöjningar, framåtböjd rodd, flyes och uppåtpress.

Konditionsutrustning

Om du någonsin besökt ett gym är du säkert bekant med den konditionsutrustning som finns tillgänglig – löpband, stationära cyklar, crosstrainers, trappmaskiner och roddmaskiner. Det finns två sätt att använda konditionsutrustningen på: antingen att träna med en mellanhög intensitet under en lång tid, eller träna HIIT (high intensity interval training). HIIT innebär att du tränar extremt hårt under en kort period – 20 till 60 sekunder – och sedan tar det lugnare i 10 – 20 sekunder, och sedan upprepar mönstret. Gör detta i fem till tio minuter. Det första alternativet är bra för att bränna kalorier, men kommer inte hjälpa dig få smala muskler. HIIT kommer ge dig smala muskler samtidigt som du bränner kalorier.

Fördelarna med trappor

Trappor kan användas för träning, och kombinerar både konditionsträning och motståndsträning. I vanliga fall springer du säkert upp för en trappa så fort som möjligt och sedan går du nedåt, och så upprepar du detta. Pressen som kroppen utsätts för när du springer uppför trapporna ökar kroppens kapacitet – din förmåga att träna hårt under längre perioder. Det kräver också att din styrka ökar, särskilt i benen och magen, eftersom det motstånd som gravitation innebär kräver att du producerar mycket kraft för att hantera den. Att springa i trappor förbättrar också balansen eftersom du måste fokusera noga på var du sätter fötterna, samtidigt som du håller ett öga på var du är på väg.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

165
6 delningar, 165 poäng