CheckmarkFaktagranskad

Är gångskor eller löparskor högre i hålfoten?

Idrottsskor har ständigt förbättrats sedan 1980-talet. Innan dess kunde ett par idrottsskor användas för alla sorters träning och aktiviteter du deltog i. Efter idrottssko-utvecklingens början har det skapats designer för nästan varje sport, till och med för gående och löpare. Eftersom fotstöd är väsentligt för alla aktiviteter är det hjälpsamt att veta om någon sort sko är högre i hålfoten.

Hålfotens höjd

Vanligtvis är varken gång- eller springskor högre i hålfoten. När du köper ett par skor borde du kunna hitta många varianter med olika höjd i hålfoten. Detta på grund av att alla löpare är olika i foten och behöver olika mycket stöd: för platta, normala och fötter som är höga i hålfoten.

Stelhet

Oberoende hålfotens höjd i en sko borde du ha en sko som kan böjas och inte är allt för stel i hålfoten. Både gång- och löparskor borde vara flexibla, men löpare behöver ännu mer rörlighet i hålfotsområdet för att hålfoten ska kunna fungera som en fjäder. I boken ”Running to the Top” från 2011 skriver A. Lydiard att detta maximerar fjäderrörelsen som spurtare och andra löpare förlitar sig på för att få en snabb och studsig gångart.

Att bestämma din hålfotshöjd

Innan du köper gång- eller springskor, bestäm vilken sorts hålfot du har så att du kan köpa rätt sort sko. Ett enkelt sätt att göra detta är att titta på ett blött trampsteg nästa gång du går ur duschen. Om hela foten gör ett avtryck har du överpronerade eller platta fötter. Du har supinerade fötter som är höga i hålfoten om du bara ser trampdynorna och hälen men inget av fotens mitt. En normal fot ger ett avtryck som vissa framfoten, hälen och en smal skärva av fotens mitt, med en kurvad inbuktning där hålfoten inte når marken. Om foten är svårt överpronerad eller supinerad kan det vara värt att prata men en ortoped om beställningsinlägg till skorna för bästa komfort och stöd.

Ersätt regelbundet

Att köpa gång- eller springskor är inte en sak man gör endast en gång under sitt liv. Även om du inte tränar så mycket som du skulle önska kommer dina skor någon gång slitas ut och då kommer stödet försvinna. Att basera ditt val på skornas bekvämlighet är inte alltid pålitligt. Det finns nästan inget skönare än ett par gamla skor, men dem skorna ger nog inte fötterna stödet eller stötdämpningen som de tidigare gjort. Om du använder skorna regelbundet – tre eller fler gånger i veckan- borde dem ersättas med ett nytt par en gång om året.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)