Topp 5 mest brutala & fysiskt utmanade sporterna

3 min


169
6 delningar, 169 poäng

Alla har sin favoritsport och enligt dem är det den tuffaste som finns. De har historier från gymnasiet och skryter om tuffheten som krävs för att klara sig tävlingar. Vilket leder till argument i vängruppen. Men sportexperter har slagit sig samman för att avgöra debatten. Sporterna rangordnades utefter fysiska krav, inklusive styrka, kraft, fart, uthållighet, flexibilitet, slitstyrka, tarmfasthet, koordination och allmänna skicklighetskrav.

Hockey

Hockeyspelare hoppar rätt in i striden, ut på isen i intensiva skift som varar mellan 45 sekunder till två minuter eller mer. Det finns ingen tid till vila då klockan nästan aldrig stannar. Lagarna byter spelare då matchen går. Spelet kräver förmågan att hantera pucken, skjuta, passa, check och stå emot några slag medan du åker i full fart på skridskorna. Och spelare måste ducka för puckar som åker i 150 kilometer i timmen, aggressiva motståndare med svingande klubbor och hårda sargar runt isen. Det kräver mod, idrottsförmåga och skicklighet för att navigera hockeyns rörliga hinder i hög hastighet.

Amerikansk fotboll

En vanlig NFL defensiv back – cirka 185 cm lång och 100 kg – kan frambringa mer än 800 kg kraft med sin tackling. Också dessa tacklare springer på plan med några av världens största idrottare. År 2006 hade NFL träningslägret mer än 500 spelare som vägde mer än 130 kg. Amerikansk fotboll spela i korta intensiva perioder – i snitt varar spelperioderna i 4 sekunder – vilket gör det en anaerobisk sport. Men intensiteten som krävs för varje down, tillsammans med kraften som frambringas i tacklingarna gör amerikansk fotboll till en av de tuffaste och farligaste sporterna.

Brottning

Brottning har nog den största listan på fysiska krav. Brottare kräver balans, muskeluthållighet, aerobiskuthållighet, fart, styrka, kraft och flexibilitet. Att inte vara på topp i någon av dessa förmågor ger motståndare en svaghet att utnyttja. Brottare behöver mycket isometrisk uthållighet, förmågan att hålla en muskelgrupp i en position för att blocka motståndarens attack, och koncentrisk kraft, att sammandra starka muskler i hög fart när perfekta öppningen visar sig. Brottare behöver beslutsamhet, tålamod och vilja då de konstant prövas på sin fysiska förmåga.

Basket

Du kan springa i sex miles under en svår basketmatch utan att märka av det. Du är för försjunken i snabba spelet med raska passningar, aggressiva spel, fighter över bollen, högljudda dunkningar, box-outs och tuffa fouls. Basket kräver agility för manövrering bland folkmassorna, förmågan att hoppa högt upp mot nätet, skickligheten att hantera bollen och basket IQ, att kunna förutspå vilka spel kommer hända innan de händer. Spelets kontakt, skicklighetskrav och blandning av aerobisk träning gör det till ett skrämmande spel.

Boxning

En proffs kan slå med mer än 1000 kg kraft med en näve som far i 50 km i timmen. Du kanske har bättre chanser om du blir påkörd, eftersom en boxares näve kan slå rätt mot skallen och knocka dig från medvetandet med ett slag. En match kan vara så svår att de flesta professionella boxare endast har några matcher om året; de tar månader för att förbereda sig inför varje fight. Boxare måste ha otrolig styrka och kraft men också aerobisk och anaerobisk uthållighet. Det är tuffhetens helhetspaket.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

169
6 delningar, 169 poäng