Bra roterande fotövning att göra i stolen på jobbet

3 min


175
7 delningar, 175 poäng

Så här är det: om du arbetar vid ett skrivbord och tillbringar fritiden med att se på TV så sitter du förmodligen fler timmar om dagen än vad du rör på dig. Att sitta på rumpan så länge kan påverka cirkulationen i dina nedre lemmar. För att motverka den smärtsamma, stela känslan i vaderna och främja din generella hälsa bör du ta regelbundna raster under hela dagen, för att resa och röra på dig. När du måste sitta ner kan du genomföra en enkel övning där du roterar fötterna för att låta blodet flöda genom fötterna och vaderna.

Fördelar

Hur grundläggande det än är kan sittande fotrotation erbjuda ett imponerande antal fördelar. Du kan utföra övningen nästan var som helst eftersom den är enkel, diskret, och inte kräver någon särskild utrustning. Oavsett om du sitter på ett flygplan, över stora pappershögar vid skrivbordet, eller vid poolen i solstolen, så kan du arbeta med fötterna och vaderna. Förutom att främja cirkulationen kan fotrotation också lindra stelhet i den nedre delen av benet och i vaden, minska risken för blodproppar, förbättra rörligheten i vaden och dina steg, och göra att du kan fortsätta vara flexibel när du utför övningen direkt efter att du utövat sport, tränat kondition, eller styrketränat.

Teknik

Fotrotation kräver inget annat än en fast, stabil stol. Sitt upprätt i stolen och ta tag om sätets sidor med båda händerna. Korsa det högra benet över det vänstra knät och dra tårna på din högra fot bakåt, mot skenbenet. Tänk dig att din stortå är en penna, och använd den för att rita stora cirklar medurs i luften. Gör 10 – 15 hela cirklar, och se till att du enbart använder vaden för att röra dig. gör sedan 10 – 15 cirklar i motsols riktning. Sänk högerfoten mot golvet och lägg ditt vänstra ben över ditt högra knä, och gör sedan lika många cirklar med vänsterfoten.

Tips

Precis som dynamisk stretchning är fotrotation perfekt innan löpning, cykling, dans, och andra fysiska aktiviteter som engagerar musklerna i underbenet och fötterna. När de används på det här viset bör du genomföra en konditionsbaserad uppvärmning innan du utför övningen, till exempel marschera på stället eller hoppa korshopp. När du utför övningen i en kontorsmiljö kan du kombinera den med andra sittande övningar som arbetar med axlarna, den övre delen av ryggen, nacken, och handlederna. För bästa resultat bör du sikta på att skapa stora, symmetriska cirklar. Christian J. Thompson, träningsfysiolog och aktiv medlem på Ideafit.com, rekommenderar att du tittar på foten när du arbetar med den. Thompson förklarar att vadens rörelsefrihet förbättras om du samtidigt fokuserar på rörelsen.

Att tänka på

Av säkerhetsskäl bör du låsa fast hjulen på din kontorsstol, för att inte rulla iväg. Övningen bör leda till en behaglig, avslappnande, stretchande känsla – inte till smärta. Om övningen orsakar eller förvärrar smärta i den nedre lemmen, eller om du känner att din vad ”klickar” bör du genast avbryta övningen. Om du tidigare har skadat vaden bör du rådfråga en läkare om vilka övningar du kan utföra, och hålla dig till din rehabiliteringsplan för att undvika nya skador.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

175
7 delningar, 175 poäng