CheckmarkFaktagranskad

Forskning: Här är fördelarna med fartträning (4 starka effekter!)

Fartträning kanske inte verkar som något kul då du frustar och kämpar och känner att musklerna bränns. Men för löpare som vill maximera sin förmåga och kondition är fartträning väsentlig. Om du är nybörjare på att träna borde du prata med din läkare eller en sportcoach innan du påbörjar fartträning, eftersom den är tuff mot kroppen.

Förbättrad idrottsprestation

Enligt en artikel publicerad år 2004 i ”Strength and Conditioning Journal” är förmågan att snabbt växla positioner utan att tappa fart något som idrottare lär sig göra i en viss fart med specifika rörelsemönster. Till exempel, du kanske har bra agility när du joggar, men om du istället springer eller joggar i nedförsbacke försämras din agility. Genom att öka farten ökar du din idrottsprestation i olika hastigheter och med olika nödvändiga rörelsemönster. Kardiologiska konditionen som du ökar genom fartträning kan också förbättra din idrottsprestation genom att tillåta att du springer snabbare och i längre perioder utan att bli utmattad.

Bättre kardiologisk kondition

Att springa i hög hastighet kan öka din VO2 max, vilket är ett sätt att mäta hur bra din kropp är på att använda syre för att röra på sig. Enligt en studie publicerad i ”Journal of Applied Physiology”, hjälpte ett två-veckor långt fartträningsprogram med tio fyra-minuter långa omgångar med högfartsträning öka VO2 max bland kvinnor. Även om du inte kan spurta eller springa i långa avstånd visar studien att korta omgångar med hög fart kan hjälpa dig förbättra din kondition.

Kaloriförbränning

När du ökar farten ökar du energibehoven kroppen har. Detta betyder att din kropp måste bränna flera kalorier för att hålla dig igång, och att bränna flera kalorier betyder att du kan bränna mera fett och gå ner mer i vikt. Enligt Harvard Health Publications kan en person som väger 70 kg och springer i 5 mph bränna ungefär 300 kalorier på 30 minuter. Genom att öka farten till 8.6 mph kan samma person bränna över 500 kalorier under samma tid. Den här uträkningen räknar så klart med att man springer i en jämn takt, men fartträning brukar ha omgångar med korta spurtar med hög intensitet. En annan fördel för kaloriförbränningen kommer från syreanvändningen efter träningen, vilken gör att kalorierna fortsätter att förbrännas efter träningen har slutat. Att hålla igång träningen på hög intensitet leder till en ökad syreanvändning efter träningen och gör dig därför bättre på att bränna kalorier, enligt en studie publicerad år 2011 i ”Medicine and Science in Sports and Exercise”.

Högre springhastighet

Inte konstigt är att fartträning ökar din springhastighet. Enligt ExRx kan flera komponenter av hastigheten bestämma hur snabbt du springer – starthastigheten, steglängden, uthållighet och stegfrekvensen. Att regelbundet fartträna kan hjälpa öka varje av dessa fartkomponenter och öka din överhuvudsakliga hastighet. En kombination av en bättre kardiologisk uthållighet, bättre muskeluthållighet och ökad muskelstyrka spelar roll i den ökade hastigheten.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)