CheckmarkFaktagranskad

Fördelar & nackdelar med viktväst [Forskning]

Om du vill öka intensiteten av träningen, kan du spänna på dig en viktväst. Att bära en viktväst kan bidra till att öka din kaloriförbrukning och bygga mer styrka hos idrottare. En viktväst är dock inte för alla. Du bör utvärdera dina mål, ha en god kondition och konsultera en träningsexpert innan du lägger till en väst till din träning.

Viktminskning och hälsa

Att bära en viktväst medan du promenerar kan hjälpa dig att bränna fler kalorier, öka träningens intensitet och förbättra din styrka konstaterar en studie som publicerades 2006 i ”Medicine and Science in Sports and Exercise.” Att bränna mer kalorier kan hjälpa dig gå ner i vikt och en ökad träningsintensitet kan bidra till att förbättra din kardiovaskulära hälsa. Viktbärande träning gör dina ben starkare och minskar risken för benskörhet. Var försiktig att inte lägga till alltför mycket vikt med västen. Du kanske tror mer är bättre, men en viktväst som väger mer än cirka 20 procent av din totala vikt – 13.6 kg för en person på 68 kg – kan anstränga ryggen. Många viktvästar väger 23 kg eller mer och kan göra mer skada än nytta.

Uthållighetsträning

Att tillfälligt lägga till mer vikt när du joggar eller cyklar kan göra dig starkare, men att ha mer vikt är inte så praktiskt eller önskvärt. En viktväst är ett tillfälligt sätt att dra nytta av några extra kilo. En studie 1987 i “European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology” fann att bära en viktväst, lika med 9 till 10 procent av kroppsvikten, hela dagen under fyra veckor förbättrade uthållighet vid löpning och förmåga att använda syre under träning. Att bära västen från morgon till kväll kan däremot vara besvärligt och opraktiskt. Om du bär västen under uthållighetsträning, såsom löpning, kan det ändra din hållning och gång, vilket kan leda till skador. Att bära en väst under uthållighetsträning kan ge en fördel för personer som behöver bära extra vikt under ansträngning, såsom brandmän.

Hoppövningar och smidighet

En studie som publicerades i november 2012 av ”Journal of Strength and Conditioning Research”, drog slutsatsen att bära en viktväst under träning som involverar rörelse, såsom hoppövningar ger en blygsam förbättring i smidighet. Vältränade idrottare kan dra nytta av användningen av en viktväst, men det kan vara ett negativt tillägg om du inte har bemästrat hoppning – eller plyometrisk träning utan en väst. Den extra vikten ökar belastningen på lederna, särskilt dina knän, höfter och vrister, vilket ökar risken för skador.

Kostnad och Design

Vissa viktvästar har justerbar vikt. De har strategiskt placerade fickor i vilka du kan lägga in olika vikter. Denna typ av väst tillåter dig att börja med en lätt belastning och öka när du blivit mer vältränad, snarare än att behöva köpa en helt ny väst när din kondition förbättras. Västar varierar i pris och mindre dyra modeller kanske inte har en bra passform och kvalitet.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)