4 saker din mamma skulle ha lärt dig om cykling

2 min


169
6 delningar, 169 poäng

Cykling är en utmärkt träningsform för hög kaloriförbrukning, muskeltillväxt och för förbättrad hälsa. Dessutom billigare än de flesta medlemsavgifterna för gym eller kostnaden för ett hemmagym. Den kan däremot medföra mindre risker, som med all träning, men genom att vara säkerhetsmedveten kan träningen vara effektiv och ofarlig.

cykling terräng

Kaloriförbrukning

Fördelarna med en hög kaloriförbrukning är ofta orsaken till att många börjar cykla. Kaloriförbrukning är avgörande för viktnedgång och det är få träningsformer som motsvarar förbrukningen som vid ett rejält cykelpass. Enligt Harvard Medical School har en person som väger 70 kilo en kaloriförbrukning på 372 kalorier i halvtimmen vid en hastighet av 22 till 25 kilometer i timmen. Ökar hastigheten upp till 30 kilometer i timmen ökar förbrukningen till 446 kalorier.

Övriga hälsofördelar

Som areob träning menar mayoclinic.com att cykling har en rad fysiska och psykiska fördelar som kan bidra till ett långt hälsosamt liv samt ökad livskvalitet. Fördelar som förbättrat humör, stärkt immunförsvar samt bättre uthållighet och stärkt hjärt- och kärlsystem. Skonsamheten mot kroppen gör att cykling lämpar sig särskilt väl för personer med övervikt eller känsliga leder. Om du haft ett långt uppehåll från träningen är det en god ide att ta hjälp från en personlig tränare (PT) för att utarbeta ett individuellt träningsupplägg.

Skaderisk

Att vara aktiv innebär alltid att det finns en ökad risk för fysisk skada, även när man cyklar. Den nedre delen av kroppen utsätts för påfrestning och om man inte är inkännande och uppmärksam på kroppens signaler kan det leda till skadeproblematik. Idrottsforskningen visar att överansträngning bland cyklister kan leda till exempelvis inflammation i leder eller bursor och i värsta fall även stressfrakturer. Knäproblem är vanliga enligt cykelsajten Bike Radar, men behandlas oftast enkelt med nedkylning, stöd och vila. Att stretcha muskulaturen i samband med cykling förbereder kroppen för ansträngning och kan minska risken för komplikationer. Följ läkares råd om problem uppstår och dröjer sig kvar.

Trafikrisker

Inomhus är riskerna begränsade vid cykling, men väl utomhus, kräver cykling stor uppmärksamhet och anpassning till omgivningen. Terräng och trafik kan vara utmanande och bör förhållas till efter förmåga. Försök undvika vältrafikerade vägar och välj i första hand cykelvägar. På natten är det viktigt att göra sig synlig genom reflexer och belysning på cykeln.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

169
6 delningar, 169 poäng