CheckmarkFaktagranskad

Hur man förbättrar sin koncentration inom träning & sport

Sportpsykologin är ett växande studieområde inom idrotten. För att prestera på topp behöver idrottare inte bara en hög skicklighetsnivå och kondition, utan också rätt sinnestillstånd. Att förbättra din fokus som idrottare kan hjälpa ge dig det övertaget du behöver över motståndaren på sätt som att stanna på gymmet ett par extra minuter inte kan ge.

Ta hand om din kropp

Att sova för lite eller äta dåligt kan minska koncentration och fokus. För att förhindra detta, få mellan sju och nio timmars sömn om natten och se till att sömnschemat är regelbundet. Ät en stor näringsrik frukost varje morgon, och fortsätt att äta näringsrika mellanmål eller mål varje tre till fyra timmar tills du går och lägger dig på kvällen. Håll kosten hög i järn, zink, och magnesium eller ta vitaminer som ett tillskott för dessa mineraler.

Öva på visualisering

Visualiseringstekniker kan ha att göra med att föreställa dig en idrottstävling du ska tävla i och att se och känna precis det som kommer hända under tävlingen. Till exempel kan en hockeyspelare sitta med ögonen stängda och se pucken falla och spelarena åkandes runt på isen och känna pucken på sin klubba när han åker mot motståndarmålisen. Genom att visualisera hur tävlingen kommer att gå kan du få upp fokuskänslan och koncentrationen som kommer kännas familjärt när evenemanget börjar – som om du vet precis vad som kommer att ske.

Fokusera på dig själv

Att av nycklarna till att hålla fokusen i mitten på ett sportevenemang är att endast fokusera på dig själ och din prestation, och inte på externa distraktioner, inklusive motståndarlaget. Allt för många idrottare tänker på dem andra spelarna och vad dem gör istället för att hålla fokusen på sin egen prestation och hur de kan fortsätta att vara framgångsrik. Genom att hålla tankarna på din egen prestation kan du öka din förmåga att koncentrera dig på uppgiften du har i tävlingen.

Minimera distraktioner

Det kommer alltid finnas distraktioner under alla sportmatcher – som skrikande åskådare och det motståndarna gör. Genom att minska andra externa distraktioner före en match kan du lättare komma in i spelet och låta dig bli mentalt förbered på sportevenemanget. Stäng av mobilen, häng en 2stör ej” skylt på dörren, stäng av musiken och var säker att det inte finns några starka lukter i din omgivning. Det kommer ge dig tystnader som hjälper med förberedande koncentrationen och fokusen.

Skapa en före-prestationsrutin

Många idrottare tycker att det är avslappnande och hjälpsamt att göra samma rutin innan varje evenemang. Var sig det är genom aktiviteterna du utför i timmarna innan matchen, måltiden du äter innan matchen, ordningen du sätter på dig utrustningen eller andra delar av förspelsrutinen, kommer du finna att rutinerna ofta kan hålla dig fokuserad på stunder framför dig istället för att tänka dig framåt på matchen. Att hålla dig i stunden är nyckeln till att få koncentrationen och fokusen på högsta möjliga nivån när evenemanget börjar.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)