CheckmarkFaktagranskad

Fokus & momentum – 7 enkla knep för att tänka klart

Fokus. Detta konstanta problem. När tankarna virvlar som tornados i huvudet och det enda man önskar är att kunna tänka klart. Jag tror att man kan lösa dessa ”sinnesirritationer” genom att titta på vad som händer i huvudet. Det krävs kanske lite övning och några nya rutiner, men det är inte svårare än att bara börja idag. Ibland kan ett telefonsamtal du måste göra störa dig hela dagen, mer eller mindre medvetet. Kanske är du orolig för ett kommande möte. Hur hittar man och löser dessa saker?

Ta ett djupt andetag, blunda en stund och samla dina tankar. När du blir medveten om dessa stressfaktorer är det bäst att göra något åt dem för att bli av med dem. Gör telefonsamtalet, eller skriv upp den på din ”att göra”-lista – och vips så kan du släppa den för stunden och lägga krutet på annat. Ibland kan ett problem träda fram och tala för sig själv; ”Det finns inget jag kan göra åt detta tills fredag”. Bara att gilla läget.

Jag tror man ibland bara behöver känna efter lite för att hitta det som pyr strax under ytan. Sånt som kan vara irriterande och påfrestande, och påverka din hjärnkapacitet negativt. Här är några enkla knep som vem som helst kan applicera utan vidare, redan idag.

fokus, momentum, kaos, tänka klart

7 enkla tips för mer fokus och klarare tänkande

1. Ha en organiserad arbetsyta

Jag skulle vilja påstå att det är ytterst sällsynt att en person fungerar bättre i en rörig miljö. Ett organiserat hem och/eller kontor innebär att du slipper bli distraherad av ”var har jag lagt…”-tanken.
Eller ”Always be knolling”, som Tom Sachs skulle ha sagt.

2. Få tillräckligt med god sömn

Hur mycket man behöver sova varierar förstås mycket, men ett absolut minimum för nästan alla är någonstans runt fem timmar. Många av oss lider om vi sover mindre än sju timmar (typ jag själv). Forskning tyder dock på att förutom minimumet antal timmar så är kvaliteten på sömnen viktigare för hjärnans normala funktion.

3. Promenera

Jag tror att forskningen så småningom kommer att visa att detta är en av de bästa sakerna du kan göra för att förbättra kvaliteten på ditt tänkande. Men vänta inte på bevis. Det finns tillräckligt med andra skäl att ta en promenad ändå. Själv lyckas jag till exempel aldrig sätta mig ner fram för dator och tänka ”nu ska jag blogga, vad ska jag blogga om?” och sedan utan vidare få ner några kloka rader. Jag måste promenera och låta tankarna flöda. Det är där och då jag får mina idéer. Sen är det bara att sätta sig i soffan med datorn i knät och skriva ner det. Den här artikeln är inget undantag.

4. Undvik socker

Ät en påse godis på fastande mage och försök sedan att lösa matematiska problem 20 minuter senare. Eller ett kreativt för den delen. Välkommen in i ”hjärndimman”. Lycka till, säger jag. Vill du grotta ner dig i bevis så snubblade jag över den här artikeln här om dagen: Why Sugar Makes Us Sleepy (And Protein Wakes Us Up)

5. Syresätt hjärnan

Tre djupa andetag genom näsan är som en mini-meditation. Låter kanske flummigt, med herregud, hur ska du kunna få nåt gjort utan ordentligt med syre i blodet och hjärnan?

6. Drick inte alkohol

En öl eller två kan hjälpa din kreativitet (eller hjärnaktivitet, om vi ska vara petiga), men generellt är alkohol ett hinder för att kunna tänka klart. I synnerhet när alkoholen ska brytas ner.

7. Ät ”Brain-food”

Fullkorn, grönsaker, fisk, fisk och fisk. Om det är helt omöjligt; fuska med vitaminpiller och omega 3-kapslar. Själv är jag ett stort fan av sushi och misstänker att jag kommer att få både ryggfena och fjäll inom några år. Men det är det värt ;)

Vilka är era bästa momentum- och fokusknep? Lämna gärna en kommentar!

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)