CheckmarkFaktagranskad

Forskarna sågar din fettförbrännande pulszon. Tänk om

Din kropp använder en kombination av kolhydrater och fett som bränsle för träningen. Att bränna en större mängd fett hjälper dig att bli smalare och mer hälsosam. Du bränner de flesta kalorier under träning med låg till mellanhög intensitet – cirka 50%-60% av din maxpuls.

Den här fettförbrännande zonen är dock inte det bästa för träningen. Du bränner inte ett större antal fettkalorier, och du får inte heller effekterna av ”efterförbränning”, vilket kan hjälpa dig bränna mer fett i flera timmar efter ett träningspass.

fettförbränning

Siffrorna stämmer inte

Om du tränar med låg intensitet i 30 minuter och bränner 200 kalorier kommer cirka 60 % av de kalorierna – alltså runt 120 stycken – komma från fett. Om du däremot tränar med hög intensitet i samma 30 minuter och bränner 400 kalorier kommer bara 35 % av dem vara från fett. De 35 % är dock 140 kalorier, vilket är ett större antal fettkalorier än de du brände i den så kallade ”fettförbrännande zonen”.

Den fettförbrännande zonen existerar, men det är bara en myt att det skulle vara det mest effektiva sättet att ändra din kropps utseende.

Fettförbrännande träning

Forskning visar att den fettförbrännande zonen inte är särskilt effektiv när det gäller att tappa vikt, enligt en artikel som publicerades i Journal of Obesity 2011.

Istället för att hålla sig i samma zon under ett helt träningspass kan du variera mellan hög och lägre intensitet för att skapa en intervallträning med hög intensitet. Den här sortens träning har större effekt på din kropps förmåga att bränna fett.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)