Topp 4 faktorer som påverkar din träningsprestation

3 min


174
7 delningar, 174 poäng

Hur väl en idrottare presterar under en tävling beror på många faktorer, som fysiska, psykiska, personlighet och externa. Vissa faktorer kan kontrolleras och justeras för att uppmuntra en förbättrad prestation, medan andra är påverkade av externa omständigheter och kan inte kontrolleras av idrottaren.

Fysiska faktorer

Fysiska faktorerna som kan påverka en idrottares prestation inkluderar konditionen, träningshistoriken och skickligheten. Idrottare som spenderar mer tid på att träna och utveckla skickligheter brukar se förbättringar i hur dem presterar. En idrottares näringsvanor, inklusive om de väljer rätt bränsle och hydratiserar innan en tävling, kan öka prestationsförmågan. Enligt Dr. Shonda L. Halson från Gatorade Sports Science Institute kan åtta timmars sömn om natten och regelbundna 30-minuters tupplurar minska risken för prestationssvårigheterna som förekommer vid sömnbrist, öka idrottarens förmåga att lära sig nya skickligheter och taktiker och tillåta en idrottares kropp att återhämta sig från träningen så hen kan prestera på högre nivå under tävlingar. Fysiska faktorer som kan försämra idrottsprestationen är sjukdom, utmattning från resor och hälsokonditioner som astma, järnbrist och allergier.

Psykologiska faktorer

Idrottare som är självsäkra och känner sig väl förbereda presterar på högre nivå. Att ha större tävlingserfarenhet leder ofta till ökad självförtroende under tävlingen eller matchen. Till exempel, att ha sedan tidigare lyckats genom att prestera bra i tidigare matcher eller träningar kan öka självförtroendet och därmed prestationen. Avslappningstekniker, som en basebollspelare som gör andningsövningar innan har slår, och visualiseringstekniker, som en basketspelare som ser sig själv klarar frikastet, kan leda till förbättringar eftersom idrottaren känner sig bättre förberedd. Psykologiska faktorer som kan negativt påverka idrottsprestationen är till exempel ångest från familjeproblem eller personliga problem. Dessa kan rubba fokusen och stressa idrottaren. Vissa idrottare kan också känna sig pressade eftersom de inte vill att andra ska bli besvikna. De kanske ifrågasätter sina förmågor och känner sig mindre självsäkra.

Personlighetsfaktorer

Medan idrottares personligheter kan variera mycket, har de mest framgångsrika idrottare ofta många lika drag. En idrottare som är naturligt självsäker och mindre rädd för att misslyckas kan ofta prestera bättre. Spelare som bättre kan hantera stress och ser stress som en positiv utmaning kan ofta göra bra ifrån sig. Till exempel, kommer en fotbollsmålvakt som ser behovet att blocka en straffspark för lagets skull som en rolig utmaning ha bättre chans att vara framgångsrik i spelet. Idrottare som kan kontrollera sina känslor och ignorera distraktioner, som en högljudd publik, hålla fokusen och prestera bättre. Om en spelare naturligt är mer disciplinerad och självmotiverad kommer hen träna hårdare och därmed ha bättre chans att prestera överhuvudtaget. Den som inte kan hantera stressiga och svåra situationer kan få svårt att prestera. Idrottare som känner behovet att bli aggressiv mot motståndare tappar ofta fokusen. De som naturligt får stopp och blir nervösa när det är viktigt att prestera har större chans att få prestationssvårigheter.

Externa faktorer

De flesta externa faktorer som påverkar idrottsprestationen är inte under idrottaren kontroll. Den här sortens faktorer kan vara vind, vilket kan påverkar hur bollen far eller blåsa skräp i idrottarens ögon; extrema väderförhållanden som värme eller kyla; tävlingar vid hög altitud, vilket stimulerar psykologiska förändringar och stressar idrottaren kropp. Andra externa faktorer som inte kan kontrolleras av idrottare är beslut som domare gör, andra spelares prestation och hur publiken beter sig.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

174
7 delningar, 174 poäng