Omedelbara effekter som syns och känns efter träning

2 min


175
7 delningar, 175 poäng

Om du har valt att träna för att tappa vikt, eller öka din muskelmassa, tar det troligtvis några veckor innan du börjar se några resultat. Även om dessa förändringar inte syns direkt, finns det andra träningsrelaterade effekter som tydligt uppstår efter varje träningstillfälle. De omedelbara effekterna av motion påverkar din fysiska och mentala hälsa.

Lyckorus

Om du någon gång hört termen ”runner’s high” blir du kanske förvånad över att den sortens känsla inte bara upplevs vid löpning. När du tränar, oavsett om du springer, simmar, dansar eller sportar, utsöndrar din kropp endorfiner, kemikalier i hjärnan som MayoClinic.com kallar ”må-bra-signaler”(neurotransmittorer). Det är vanligt att man upplever ett sorts lyckorus både under och efter träningen. Om du var stressad eller orolig före ditt träningstillfälle kan dessa känslor falla borta efteråt.

Ökad puls

Trots att du upplever en ökad puls vid ansträngningar under träning, är det oftast omöjligt att exakt känna hur mycket ditt hjärta pumpar, förrän du stannar upp.  Att höja din puls, förutsatt att den håller sig inom rätt pulszon för din ålder, har långsiktiga fördelar för hälsan. Träning kan hjälpa ditt hjärta att slå i en lägre takt under vila, vilket i sin tur innebär att hjärtat inte behöver jobba lika hårt.

Ökad energinivå

Det låter kanske logiskt att man efter ett intensivt träningstillfälle känner sig seg och utmattad, men oftast är det motsatta sant. Efter avslutad träning, samt några timmar efteråt, är känslan av ökad energi vanlig. Detta är resultatet av ett syre- och näringsrikt blod som pumpas ut i din kropp under tiden du tränar. Om du ofta känner dig trött i vardagen, testa att öka din träningstid och se om din dagliga energi räcker längre.

Svettning

Om du väger dig före och efter ett träningstillfälle, samt svettats kraftigt under träningen, ser man en betydande viktminskning. Vikten du tappat är dock bara vatten på grund av svett, och är inte relaterat till fettförbränning; det är inte en legitim viktminskning. Lika snabbt som du tappat vikten lägger du på den igen när du äter eller dricker.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

175
7 delningar, 175 poäng