Varför domnar mina tår bort när jag springer?

2 min


169
6 delningar, 169 poäng

Många löpare erfar domnade i sina tår och fötter någon gång i deras löpkarriär. Anledningarna varierar från obetydliga till oroande, men det finns ett antal enkla förändringar som kan minska problemet. Oftast beror domnande tår på att nerver hamnat i kläm. Källan till detta kan dock vara svårt att peka ut.

Skor

Skor är en vanlig källa till nervkompression och domningar. Om dina skor blir för gamla så kommer de inte ge tillräckligt stöd, vilket kan resultera i dålig löpstil och ökat tryck på nerverna i foten. Å andra sidan kan ibland nya skor också vara boven i dramat. Skon kan vara för trånga i tårna, vilket ger för lite utrymme för tårna, antingen framåt eller i sidled.

När du letar efter skor så är det viktigt att hitta en butik med specialisering inom löpning. En bra butik har löpexperter på plats som kan titta när du springer och går i dina skor och kanske till och med kan titta på slitage i dina gamla skor för att hitta den perfekta skon för din löpstil. Om du har problem med domnande så ska du säga det när du letar nya skor. Ett sätt att säkerställa att skorna ger dig tillräckligt med rum är att köpa skor som är en storlek större än dina vanliga skor. Du kan också testa olika sätt att knyta skorna, exempelvis kan du knyta uppifrån och ned så du kan lätta på trycket frampå foten under löpning.

Löpstil

En annan vanlig orsak till nervkompression hos löpare är bristande löpstil. Om du märker av att dina fötter slår mot marken när du springer så kan det vara en god idé att jobba på din löpstil så att du lättar på stegen och lägger mindre belastning på dina fötter. Om du har problem med att ändra din löpstil själv så kan du boka en eller två möten med en personlig tränare som kan hjälpa dig förbättra din löpning. Ett annat vanligt problem är ”överpronation”, att din for rullar inåt när du springer,. Detta kan oftast diagnosticeras av en skoexpert som kan se effekter av överpronation i slitaget i dina gamla löpskor. Vissa skor är utvecklade särskilt för de som överpronerar, dessa kan vara väldigt hjälpsamma för att minska belastning på fötterna från åkomman. Det finns också ilägg som kan hjälpa, oberoende av vilken typ av skor du väljer.

Fråga en läkare

Ta kontakt med läkare om översikt av skor och löpstil inte hjälper. En vanlig åkomma hos löpare är Mortons neurom, som orsakar domnande mellan tredje och fjärde tån. Detta kan avhjälpas med ilägg men kan kräva kirurgi i vissa fall. Domnande fötter kan ha att göra med allvarliga åkommor, så ignorera inte problemen.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

169
6 delningar, 169 poäng