Hur DEADLIFTS gör dig bättre & starkare i amerikansk fotboll

2 min


183
8 delningar, 183 poäng

Deadlifts – Marklyft – är kombinationsrörelser som tränar de flesta stora musklerna i kroppen, men speciellt hamstrings-, rump-, nedre rygg- och magmusklerna. All dessa muskelgrupper spelar stor roll i hur du presterar på fotbollsplanen, speciellt för hits, blockningar och tacklingar. Genom att öka din deadlift kan du öka din styrka och kraft och slå hårdare.

Tränade muskler

Din rump-, hamstrings-, och nedre rygg muskler kallas kollektivt för ”posterior chain” eller bakkedjan, och det är denna kedja som deadliften arbetar. En starkare bakkedja gör dig snabbare, enligt styrketränaren Jim Wendler. Genom att öka din sprintfart kan du tackla i högre fart och därmed göra en starkare stötning.

Kraft

Deadlift är en av dem tre rörelserna i vilken som helst powerlyftningstävling. När du utför en deadlift borde du fokusera på att lyfta stången från golvet så snabbt som möjligt genom att använda maximalt med muskelkraft. Se till att alltid fokusera på att använda korrekt teknik. Genom att använda deadlifts för att öka din kraft kommer du att kunna förbättra kraften i hela kroppen vilket övergår till spelscenarion.

Förhindra skador

Skaderisken kanske inte är något du tänker på när du försöker tackla hårdare, men att minska din risk fr skador ökar ditt självförtroende när du tacklar. Om du vet att dina rump-, hamstrings-, och nedre ryggmuskler är starka och har låg skaderisk kommer du engagera dig i tacklingen. Dina rumpmuskler spelar en väsentlig roll i knä- och rygghälsan, enligt sjukgymnasten och powerlyftare Mike Robertson, Genom att öka rumpstyrkan med deadlifting kan du minska skaderisken. Du kan trots allt inte göra stora tacklingar om du sitter på bänken.

Deadlift variation

Du behöver inte hålla dig till den vanliga deadliften. Det finns andra sorters deadlift som kan lika många fördelar och passa dig bättre. Vanliga deadlifts använder en smal ställning med händerna utanför låren, med prova sumo deadlift och trap bar deadlift också, föreslår Michael Palmieri, president och grundare av The Institute of Sport Science. För sumo deadlift ha en extra bredd ställning och mindre utrymme mellan händerna; för att göra trap bar deadlift, använd en trap eller hex stång och håll i handtagen med handflatorna inåtvända.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

183
8 delningar, 183 poäng