Dansklass vs Löpband som träning [Jämförelse]

3 min


170
6 delningar, 170 poäng

Att träna regelbundet hjälper kroppens system fungera mer effektivt, enligt Harvard School of Public Health. Förutom att minska risken för att utveckla diabetes och hjärtsjukdomar kan träning tre gånger i veckan (minst) hålla dig på en hälsosam vikt och förbättra ditt humör. Både träning på löpbandet och dansklasser kan göra dig mer vältränad och få dig att må bättre. Lär dig om fördelarna med dessa populära träningsmetoder och deras skillnader för att välja det träningspass som är rätt för dig.

Aerobiska och anaerobiska fördelar

Stadig gång eller löpning på ett löpband i 20 minuter eller mer ger dig en aerobisk träningsform. Enligt Mayo Clinic maximerar aerobisk träning syreflödet till lungorna, gör dig mer uthållig, och aktiverar ditt immunsystem. Fitnessorienterade klasser som dansaerobics med hiphop och zumba erbjuder också aerobiska träningspass för uthållighet. Traditionella dansklasser som balett erbjuder anaerobisk träning. Du tillbringar flera minuter med att utföra energiska övningar eller rutiner, och pausar för att få ytterligare instruktioner eller för att låta läraren rätta dig. Anaerobisk träning bränner fortfarande kalorier och kan förbättra din metabolism. Styrkekomponenterna i anaerobisk träning – som långsamma benlyft i balett – ökar också den smala muskelmassan och benens densitet.

Bekvämlighet och tillgänglighet

Du kan hitta löpband på de flesta gym, fitnessklubbar, och gym. Hitta ett gym med bra öppettider nära hemmet eller jobbet för att öka smidigheten. Om du har ett löpband hemma kan du träna efter ditt eget schema utan att behöva tänka på vädret eller transport. Studior och gym erbjuder dansklasser på fasta dagar och tider, vilket gör att dessa träningspass inte är lika flexibla.

Nöje

Du är mer benägen att hålla dig till din träning om du njuter av den. Om du gillar ensamhet och rutin när du tränar kanske du älskar att springa på löpbandet. Du kan lyssna på musik, se på TV, eller meditera medan du går eller springer med minimal distraktion. Dansklasser i grupp erbjuder en social sida samtidigt som du tränar. Om andra personer kan motivera dig och ge dig energi när du tränar kanske en dansklass är precis vad du behöver för att uppnå en hälsosammare livsstil.

Variation

Att variera din träning gör din fitnessrutin mer effektiv. När du utför samma aktivitet upprepade gånger – som att gå på löpbandet i samma hastighet varje dag – blir kroppen mer effektiv på att utföra övningen, och kräver mindre energi och ansträngning. Brist på variation kan också göra dig uttråkad och mer benägen att sluta träna. Gör ditt träningspass på löpbandet mer varierat genom att ändra lutningen, hastigheten, eller sträckan som du går eller springer. Dansklasser erbjuder redan olika variationer av rörelser, men om din nuvarande klass börjar kännas monoton kan du utmana kroppen genom att lägga till en ny dansstil i ditt fitnesschema.

Kostnad

Att investera i ett löpband är dyrt i början, men det kan betala sig om du använder maskinen dagligen. Ett medlemskap i ett gym med löpband kostar mycket mindre än att köpa ett löpband för användning hemma, och du får dessutom tillgång till annan utrustning och faciliteter. Den månatliga kostnaden för en dansklass i grupp kan motsvara kostnaden för ett gymmedlemskap, även om priset för en dansklass kan variera mellan olika dansstudior.


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

170
6 delningar, 170 poäng