Gå ner i vikt av dans? Man kan knappt tro att det är sant!

3 min


181
7 delningar, 181 poäng

Bränn fler kalorier än du tar in, så kommer du så småningom att gå ner i vikt. Men att skapa ett kaloriunderskott på cirka 500 kalorier per dag – det vill säga, att bränna 500 kalorier mer än du konsumerar varje dag – innebär att du förlorar cirka ett halvt kilo per vecka. Ju mer du gillar dina träningspass, desto mer sannolikt är det att du kommer fortsätta med dem, och hålla vikten borta. Det gör rolig, kravlös – och förvånansvärt utmanande – dans till den perfekta kandidaten för dina träningspass.

dans

Danssorter

En av anledningarna till att dans är så roligt – och ett så bra sätt att bygga en livslång träningsvana – är att allt fungerar. Från Bollywood till dansaerobics, eller vanlig dans: alla dansstilar får kroppens stora muskelgrupper att röra sig rytmiskt under en längre tidsperiod. Vissa populära danssätt att hålla ögonen på är Zumba Fitness, Bokwa och Masala Bhangra.

Men oroa dig inte, du behöver inte gå på en faktisk danskurs för att dansa dig fram till fitness. Så länge du fortsätter röra dig kan du få ut exakt samma fördelar av att sätta på din favoritmusik och dansa hemma.

Brända kalorier

Om du väger 83 kilo kan du bränna cirka 266 kalorier på en timmes långsam dans, som vals eller foxtrot, enligt Harvard Health Publications. Om du dansar snabbare, t.ex. disco eller square dance, kan du bränna 488 kalorier, och om du dansar snabbare eller mer intensivt som balett kan du komma upp i 530 kalorier per timme. Om du siktar på ett underskott på 500 kalorier per dag krävs det bara en timmes snabb dans per dag, eller två timmars långsammare dans, för att nå målet, förutsatt att du har ett stabilt kaloriintag. Ett zumbathon som varar i två timmar eller mer, eller att själv bli en dansinstruktör, kan ge dig en helt otrolig kaloriförbränning.

Skruva upp träningen

Antalet kalorier du bränner avgörs till stor del av din vikt och din kroppstyp. Det finns dock ett antal saker du kan göra för att göra dansträningen ännu mer effektiv. Det första är att lyssna på snabbare musik, vilket kommer få dig att röra dig ännu snabbare, eller att göra större rörelser om du inte vill ändra musik. Om du inte vill dansa supersnabbt hela passet kan du prova att blanda snabba låtar med långsammare ”återhämtningslåtar”. Du kan också lägga till armrörelser till låtar som inte har ursprungliga armrörelser, eller bara byta från en relativt lätt dansstil – typ vals – till något mer utmanande, som bhangra.

Vrid på livsstilen

Om du verkligen vill gå ner i vikt och behålla den nya vikten räcker det inte bara med att dansa. Du måste också skära ner på onödiga kalorier, utan att neka kroppen den näringsrika mat den behöver för att du ska kunna fortsätta dansa. Tänk inte på det som att du bantar, utan som att du äter som en idrottare. Fokusera på frukt, grönsaker och fullkorn som du äter tillsammans med smalt kött, och undvik processad mat så mycket du kan.

Ju mer du dansar, desto snabbare går du ner i vikt – men om du aldrig tränat så här förut kan du behöva börja långsamt, med bara två korta danspass per vecka, och gradvis jobba dig upp till sex danspass per vecka. Ge dig själv minst en vilodag, eftersom denna återhämtning hjälper kroppen vara stark och fri från skador.

Källor

Vanliga söktermer:
  • dansa gå ner i vikt
  • dansa hemma
  • gå ner i vikt med en timmes promenad om dagen language:SV


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    181
    7 delningar, 181 poäng