Choklad & träning: 4 otroliga effekter som forskarna hittat

2 min


211
15 delningar, 211 poäng

Mörk choklad anses ha en mängd egenskaper som bidrar till att skydda och återställa kroppen efter träning, som exempelvis minskad stress på hjärtat, förbättrad muskulär återhämtning och mindre trötthet. Det är substansen flavanol i kakaobönan som gör chokladen intressant för hälsan och utgör ämnet i många studier. Flavanol anses bidra till hjärt- och kärlhälsa genom att förbättra blodflöde, elasticitet i artärerna och minska blodtrycket. En ruta choklad kan vara ett bra alternativ för återhämtning efter träning.

mörk choklad

1: Choklad gör träningen lättare

Träning är påfrestande för kroppen och choklad kan bidra till att minska ansträngningen. En australiensisk studie publicerad 2010 i ’British Journal of Nutrition’ visade att överviktiga personer hade 14 procent lägre blodtryck vid träning efter intag av dryck med hög halt flavanol från kakaobönan. Mörk choklad har en högre halt flavanol än mjölkchoklad. Vid oro för ansträngningen på hjärtat kan en bit mörk choklad vara en effektiv åtgärd för att minska stress på kroppen vid träning.

2: Choklad är bättre än frukt

2010 publicerades en studie i ’Chemistry Central Journal’ som jämförde mängden antioxidanter i choklad med frukt. Chokladen visade sig ha en högre halt antioxidanter och mer flavanol än frukten. Flavanolen har bevisat positiva effekter för skydd och återhämtning vid träning och dessutom effekter för förbättrad uthållighet. Det är däremot viktigt att se till att den mörka chokladen är icke alkalisk och naturlig.

3: Choklad förbättrar återhämtning

I en studie publicerad i ’Journal of Strength and Conditioning Research’ visade att cyklister som drack chokladdryck efter ett 90 minuters träningspass minskade i genomsnitt sin tid på nästa träningspass med sex minuter. Det är möjligt att den ökade förmågan beror på chokladens effekt på reparation och återhämtning av musklerna. Muskelåterhämtning är viktigt för att förbättra kapaciteten och studien visade att mörk choklad kan skynda på.

4: Choklad hindrar trötthet

Vid sidan av att bidra till återhämtning av muskulaturen efter träning, visar en studie publicerad i september 2011 i ’Journal of Physiology’ att mörk choklad även förbättrar uthållighet mot trötthet. Studien utfördes på möss och resultatet indikerar att en kombination av mörk choklad vid träning förbättrar ämnesomsättningen i skelett och hjärta, vilket ger en förbättrad uthållighet. Att regelbundet äta måttligt med mörk choklad kan bidra till bättre prestationer och snabbare återhämtning.

Källor

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor6 stjärnor7 stjärnor8 stjärnor9 stjärnor10 stjärnor (2 röster, snitt: 9,50 av 10)
Loading...