Cardio-boxning vs Riktig boxningsträning – Vilket är bäst?

3 min


184
8 delningar, 184 poäng

Cardio/Konditionsboxning låter dig testa ett par boxningshandskar och hårda slag. Även om du blir svettig och slår ett antal slag under ett pass ligger fokus under konditionsboxning på något annat än under en tävlingsinriktad boxningsträning. Båda kan kräva mycket av kroppen, men kraven skiljer sig på flera sätt.

Repertoar

Oavsett om du boxas för kondition eller för att tävla i ringen krävs vissa baskunskaper. Du kommer lära dig din slagställning, jabb, höger – eller kors – vänsterkrok och höger och vänster uppercut. Du kommer även få lära dig några grundläggande försvarsrörelser, som att rulla och halka. Tävlingsinriktad boxning skiljer sig dock från konditionsboxning när det gäller att kombinera anfall och försvar. Konditionsboxning kan använda enkla kombinationer slag och ha någon enstaka halkning eller rullning, men när du tränar för tävlingsinriktad boxning krävs det att du både kan blockera slag och utdela dem. Att halka och rulla är strategiska försvarsrörelser i boxningsträning, till skillnad från konditionsboxning där det är en koreografisk rörelse.

Hållning

Även om liknande offensiva och defensiva rörelser används i båda sorternas boxningsträning kräver tävlingsinriktad boxning absolut disciplin och konsistens. En jabb måste vara rakt, med axeln uppåt. Din haka bör bara neråt och din armbåge uppåt när du levererar en krok. Slutligen bör alla slag levereras med hela kroppen och inte bara din arm. Korrekt hållning är nödvändigt för att utveckla effektivitet, hastighet, kraft och kunskap. Att ha en korrekt hållning säkerställer också att du är i rätt position för att försvara dig själv och förbereda dig på motslag. Konditionsboxning kan använda samma rörelser men kräver inte samma precision. Mindre står på risk om din jabb inte är lika kvick, eller om ditt målsikte är lite lågt med vänsterkroken. Sådana småsaker kan vara det som avgör om du ska avgå med seger eller ligga utslagen i ringen.

Intensitet

Konditionsboxning erbjuder en träning som höjer pulsen och utmanar din uthållighet och kondition. Klasser kan vara i allt från 45 minuter till en timme, och slagen avser oftast inte att skada eller ha stor effekt. Lättare slag låter dig slå om och om igen under klassen utan att ta ut dig eller skada dig. Ett träningspass för tävlingsinriktad boxning kräver att du slår så snabbt och intensivt som möjligt varje gång du slår på en säck. Handskarbete fokuserar på hastighet men kräver fortfarande större precision och intensitet i varje slag än vad konditionsboxning gör. Ett totalt träningspass kräver så mycket intensitet du kan erbjuda under upprepade treminutersintervaller, till skillnad från mildare, kontinuerliga rörelser under ett 45 minuter långt träningspass med konditionsboxning.

Förutom slag

Klasser i konditionsboxning ser klassen som den primära källan för att både träna kondition och kunskap på samma gång. Vissa klasser kan ta med lätt jogging eller hopprep, förutom skuggboxning och säckarbete. Tävlingsinriktad boxning går bortom upprepade slagkombinationer, säckarbete eller handskarbete. Sann boxningsträning innebär distanslöpning, spurter, sparr och boxningsspecifika konditionsövningar för att ge en totalträning. Man har sällan kontakt i en klass för konditionsboxning. Men kontaktövningar och sparr är vanliga och viktiga delar av tävlingsinriktad boxningsträning. Kontaktarbete tvingar motståndarna att ta emot ett slag och lär dem att utveckla en strategi som baseras på motståndarens rörelser.

Källor

  • ExpertBoxing.com: Basic Boxing Punches
  • Train Like a Boxer: Shadow Boxing –- A Test of Your Will
  • Ann Wolfe; Retired Pro Boxer and Owner; Ann Wolfe Boxing, Austin, TX
  • Dale Herring; Head Coach and Owner; Fight Sport Fitness; Hixson, TN

Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

184
8 delningar, 184 poäng