CheckmarkFaktagranskad

Cardio i backe vs. sprintar

Steady-state cardio och sprintträning på hög styrka är effektiva metoder för att öka din kardiovaskulära kondition och för att bränna kalorier. Sprintning bränner generellt sett fler kalorier än traditionell löpning på ett löpband, men du kan minska gapet mellan de två övningarna och få en tuffare kardioträning genom att springa eller cykla i en sluttning. Både sprintning och cardio är mer intensiva former av träning som kan producera snabba viktminskningsresultat, men du kan inte utföra dem lika ofta som lättare träning.

Hjärtfrekvens

Vilket energiproducerande system som din kropp använder sig utav under träning bestäms av din puls, och din puls bestäms av tempot som du håller under din träning. Ju snabbare din puls, desto mer kalorier bränner du. Både sprintning och cardio i uppförsbackar skjuter upp pulsen mycket högre än traditionell aerobisk joggning, och bränner kalorier genom nerbrytandet av glykogenlagret snarare än endast syre.

Cardio i backe

Trots att det är osannolikt att incline cardio höjer din puls lika mycket som en intensiv sprint, så kan du uppnå imponerande resultat genom att jogga på en 8 eller 10-procents sluttning. Genom att använda dig utav en sluttning så lägger du till ett naturligt motstånd till din träning, vilket tvingar dina muskler att arbeta hårdare och sätter större press på ditt kardiovaskulära system. Du behöver inte springa snabbt på en sluttning för att få de anaerobiska fördelarna. Sakta och säkert är vinnarformeln när du springer i uppförsbackar.

Sprintning

Intensiv sprintning pressar omedelbart din kropp till den anaerobiska hjärtzonen, vilket tvingar dig till att bränna igenom dina lager av glykogen då dina muskler äter upp allt syre i ditt blod. På grund av detta så bränner sprintning en drös kalorier och bygger muskler på samma gång, men det är svårt att uppehålla en lång träningssession. Att alternera mellan perioder av hög och låg intensitet är därför idealiskt för att få de resultat som du vill ha från en sprint.

Att tänka på

Trots att både incline cardio och sprintrutiner är anaerobiska till sin natur, så använder du fortfarande syre som den största energikällan för båda två. Utöver brännandet av kalorier och muskelbyggandet som du får från träningarna, så kan du även förbättra din kardiovaskulära uthållighet och laktattröskel på en och samma gång. Då båda övningarna är relativt intensiva, så bör du inte utföra dem två dagar på raken. Ge din kropp tid att vila ut, återhämta sig och skörda belöningarna från gårdagens träning.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)