Vilken effekt har Calisthenics-spänstövningar? Doktor svarar

2 min


183
9 delningar, 183 poäng

Spänstträning har sitt ursprung i östra Europa och utövades först på 1920-talet av friidrottare. Idag är det ett vardagligt inslag i de flesta idrottares träningar. Spänstträning en sorts powerträning, och om övningarna utförs med rätt intensitet och volym är de effektiva på att träna upp konditionen. Det finns spänstövningar som tränar både under- och överkroppen.

Fördelar

Spänstträningar utvecklar ditt neuromuskulära system. Med regelbunden träning blir dina nerv- och muskelsystem mer effektiva. Du kan ta emot och skicka ut signaler snabbare. Resultatet blir en ökning i snabbheten och kraften i muskelsammandragningarna. Detta leder till ökad fart, kraft och agility.

Praktiska applikationer

En förbättring av fart, kraft och agility betyder att du kan prestera bättre när du sportar. Om du är en defensiv amerikansk fotbollsspelare kommer du kunna snabbare springa och tackla en motståndare. Om du spelare basket kommer du att kunna hoppa högre för att ta emot bollar. Som volleybollspelare kommer du ha bättre chans att göra blockningar. Fotbollsspelare kan öka förmågan att snabbt ändra riktning.

Spänstövningar

För att anses som spänstövning måste en övning börja med en period muskelsträckning som omedelbart följs av en explosiv muskelsammandragning. Genom att sträcka muskeln omedelbart före explosiva delen av rörelsen påbörjar du en myotatisk reflex. Myotatiska reflexen tillåter en kraftfullare sammandragning. Ju snabbare och större du sträcker muskeln, ju mer explosiv sammandragningen blir. Ett exempel på en spänstövning är hoppknäböj. Övningen börjar med att du sänker dig i en knäböj som vanligt. När du sänker dig sträcker du rump-, lår- och vadmusklerna. När låren är parallella med marken gör du en explosiv sammandragning och rump-, lår- och vadmusklerna för att hoppa så högt det går.

Att tänka på

Du måste vara tillräckligt stark innan du börjar spänstträna. Dr. Juan Carlos Santana från Perform Better rekommenderar att du styrketränar i åtta till 12 veckor och kan göra en knäböj lastad med en och halv gånger din kroppsvikt innan du börjar spänstträna. Detta är på grund av stressen som läggs på musklerna och skelettet. Du vill se till att kroppen klarar av den ökade kraften i rörelserna.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

183
9 delningar, 183 poäng